Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMOVANJA I DOČECI U agencijama pomama za jeftinijim aranžmanima, ali i najskuplji nalaze kupca

Hrvati će za putovanja potrošiti milijardu kuna

hrv-izd-01-txt.jpg
import
19.12.2005.
u 20:00

Samo je 0,2 posto naših građana, kako je pokazala jedna Večernjakova anketa, spremno za blagdane izdvojiti više od tri tisuće kuna. Među njima, pak, ima i onih koji će potrošiti stoput više! Najskuplji prodani aranžmani u domaćim agencijama vrte se i do 300.000 kuna.

Ne štedi ni na punici
Lani je jedna peteročlana hrvatska obitelj toliko platila svoj desetodnevni zimski odmor u toplom Egiptu, a tom se rekordu zasad najviše približio netom prodani aranžman za SAD. Zagrepčanin sa suprugom, troje odrasle djece i punicom uskoro će na osam dana u četiri američka grada. Za New York, Miami, Orlando i Saint Luis, doček Nove, posjet Disneylandu i druge izlete imućni će poslovni čovjek izdvojiti četrdesetak tisuća kuna po članu obitelji, odnosno, ne štedeći ni na punici, ukupno oko 240.000 kuna.

Oni s najdubljim novčanicima, kako bi izbjegli da postanu tema gradskih priča, nerijetko bajoslovno skupa putovanja kupuju u inozemstvu.

Najlakše je prodati i prvi ipak odlaze povoljniji aranžmani poput onih autobusom u Budimpeštu, Prag ili Beč, kamo se na doček može za otprilike tisuću kuna. Slično vrijedi i za putovanje na Siciliju po nešto više od tri tisuće ili Maroko po otprilike šest tisuća, što se brže i bolje, potvrđuju u Jumbotoursu, prodalo od, primjerice, Maldiva, Mauricijusa, Tajlanda... po cijeni od 15.000 do 20.000 kuna.

Nova po palmama
Malobrojni, ali od prosjeka odskaču i novogodišnji putnici za Kaliforniju i Havaje, gdje šesnaestodnevni odmor stoji oko 25.000 kuna, za Australiju, 22.000, ), Kubu (oko 20.000), Sejšele (18.000), Rio de Janeiro (oko 17.000 kuna), Dubai (od devet tisuća naviše).... II jedni i drugi, prema najgrubljoj računici, trošit će u prosjeku sedamstotinjak eura.

Tako će Hrvati tijekom prosinca i siječnja na putovanja u inozemstvo potrošiti barem 120 milijuna eura. Valja reći da je to tek deseti dio svote što će se u prosincu pojesti, popiti ili potrošiti na darove. Domaći trgovci računaju da će potrošačka groznica iz džepova građana tijekom ovog mjeseca izmamiti čak 1,3 milijarde eura.


Najskuplje skijanje s pet zvjezdica na Kitzbuhelu

Dok će si većina sedam dana na skijanju pokriti s oko pet tisuća kuna, neki će samo za smještaj potrošiti pet prosječnih hrvatskih plaća. Za dva tjedna u hotelu s pet zvjezdica Schwarzer Adler na jednom od najboljih europskih skijališta, Kitzbuhel, primjerice, po osobi treba 22.460 kuna.
Prijevoz i cijena ski karte nisu u toj cijeni, a u razdoblju koje obuhvaća Novu godinu ne može se niti bukirati kraći boravak od dva tjedna.
Iz prosjeka će iskočiti i neki među sto do 150.000 skijaša, koliko se procjenjuje da ih si priušti tu zimsku rekreaciju.
– Na novogodišnja putovanja izvan zemlje ode još oko deset tisuća naših građana – procjenjuje predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Ivan Pukšar.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije