Europska komisija

Hrvati plaćaju drugi najskuplji pristup internetu u Europi

škola,nastava,internet
Grgo Jelavić/Pixsell
26.03.2014.
u 20:30

Prema podacima iz 2012. prosječna brzina fiksnog broadbanda 3,71 megabita u sekundi i da većina korisnika ipak surfa na nižim brzinama do 12 Mbps, a u tehnološki razvijenijem Zagrebu prosjek je 7,71.

Hrvatska je prema istraživanju Europske komisije druga najskuplja država u Europi kad je riječ o širokopojasnom pristupu internetu (od 12 do 30 Mbps). U Europi se 400 milijuna korisnika suočava s lutrijom kad je riječ o cijeni, brzini i mogućnostima odabira širokopojasnog pristupa internetu, stoji u izvješću Europske komisije koja se poziva na novoobjavljene podatke četiriju studija.

One pokazuju da su tržišta broadbanda EU posve neujednačena. Cijene najuobičajenijeg širokopojasnog pristupa u nekim su državama članicama i do četiri puta više, čak i ako se uzme u obzir kupovna moć u pojedinoj državi, zaključak je Europske komisije. Usto 66 posto ljudi nije upućeno u to na koju su se brzinu pristupa internetu pretplatili. Potrošači u prosjeku dobiju samo 75 posto brzine širokopojasnog pristupa na koju su pretplaćeni, zaključuje se u izvješću Europske komisije.

Nova studija pokazuje razlike od 400 posto među državama članicama EU u oglasnim cijenama širokopojasnog pristupa u kategoriji od 12 do 30 megabita u sekundi (Mbps) fiksnog širokopojasnog pristupa na koji je pretplaćena većina Europljana. Ovisno o tome gdje živite, mjesečne su cijene od 10 i 46 eura, a mogu dostići i 140 eura. Najniža oglasna cijena širokopojasnog pristupa nudi se u Litvi (11,20 eura) i Letoniji (14,60 eura). Najveći je domaći raspon cijena u Poljskoj, između 20 i 140 eura, i Hrvatskoj – od 30 do 121 euro. Kad je riječ o Hrvatskoj, valja napomenuti da je prema podacima iz 2012. prosječna brzina fiksnog broadbanda 3,71 megabita u sekundi i da većina korisnika ipak surfa na nižim brzinama do 12 Mbps, a u tehnološki razvijenijem Zagrebu prosjek je 7,71.

Telekomunikacijski sektor i dalje uvelike funkcionira na temelju 28 nacionalnih tržišta premda EK ulaže velike napore da ga objedini.

Potpredsjednica EK Neelie Kroes izjavila je:

– Ne postoji jedinstveno tržište internetskih usluga i to se mora promijeniti. Nema razloga zašto bi jedna osoba morala platiti četiri puta više nego neka druga u Europi za istu vrstu širokopojasnog pristupa.

>>Stier: Pristup internetu je osnovno pravo svih građana

>>Širokopojasni internet za pola godine u svim školama i bolnicama te na otocima

Komentara 5

AR
argonaut11
07:56 27.03.2014.

Internet u RH od 30 do 121 euro?Prije nego se primiš pisanja bilo bi dobro da se točno informiraš...npr. ja plaćam 26 eura Iskonov trio paket(dakle uz internet još tv i telefon).Brzina je uglavnom oko 6 Mb/s,nije neka brzina ali je to daleko od 121 euro.Inače trenutna brzina mi je 84,13Mb/s i naravno da je to puno brže od mojih standardnih 6Mb/s kojih imam doma ali za neupućene,ne znači da ja u ovom času 15x brže pristupam internetu nego kad mi je brzina 6Mb/s.

CH
chupakabra
09:43 27.03.2014.

Internet je za razliku od hrane ipak luksuz. Nellie Kross misli kako za pružanje interneta ne postoje troškovi. Tko će plaćati proširenje mreža koje poslužuju teritorij internetom ? To će dovesti do propasti malih operatora i ojačavanje velikih giganata. Uostalom,, zašto se ne rješavaju pitanja npr. Zašto plaće za isti posao u EU nisu iste ili zašto je cijena hrane izmanipulirana trgovačkim lancima umjesto da imaju obvezu fiksnih marži na proizvode proizvedene u EU, naprimjer ?

ST
staro topoljanin
21:03 26.03.2014.

telekom veliki prevaranti, unjemackoj sam placao10000 gb ,adu stvarnosti je brzina bila 6000gb prevaranti prebacio se kod unit i media dobio 16000 gb,i sto posto je bilo a tri cervrtine jeftinije nego telekom, t.kom lopuze velike prevaranti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije