PONOVNO UHIĆENI

Hrvati u Zambiji mogli bi stati pred suca već sutra

Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
08.02.2023.
u 14:37

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga

Hrvati u Zambiji ponovno bi trebali biti dovedeni pred suca, a uhićeni su pod istim optužbama za trgovinu djecom kao i prvi put. Nova su ovo saznanja o sudbini četiri para koja su 6. veljače oslobođena optužbi te im je naređeno da napuste zemlju, da bi bili ponovno uhićeni sljedeći dan u zračnoj luci.

- Odjel za useljeništvo ponovno je uhitio osmero hrvatskih državljana, nakon slučaja u kojem ih se tereti da su pokušali trgovati četvero kongoanske djece u dobi između jedne i tri godine, a čiji je slučaj prekinut 6. veljače 2023. Hrvate su 7. veljače 2023. ponovno uhitili imigracijski službenici i pritvorili te čekaju kazneni progon na temelju obnovljenih optužbi, koje su još uvijek povezane s pokušajem trgovine djecom. Vjerojatno će se ponovno pojaviti pred sudom 9. veljače 2023. - stoji u priopćenju zambijskog odjela za useljeništvo kojeg je njihov glasnogovornik Namati H. Nshinka proslijedio 24Sata.

Umjesto povratka kući, četiri para proživjela su sličnu situaciju kao prije dva mjeseca kada su prvi puta uhićeni u istoj zračnoj luci u Ndoli s djecom koju su posvojili iz DR Konga. - Uhićeni su pod istim optužbama, nalaze se u pritvoru, a oduzete su im i privremene dozvole za boravište. Još ne znamo kad će biti izvedeni pred suca - rekla je za 24Sata zambijska novinarka koja prati ovaj slučaj. 

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Bili su optuženi za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio. Nakon što su oslobođeni optužbi, zaputili su se natrag u Hrvatsku, no ponovno su uhićeni u zračnoj luci.

VIDEO U Zablaću kod Šibenika zaledila se površina mora

Komentara 7

UV
Uvijeksevratim
15:20 08.02.2023.

Ovaj slučaj je samo potvrdio da je na sljedećim parlamentarnim izborima realno očekivati koaliciju HDZ-a i Možemo! Birači HDZ-a(vi koji niste uhljebi, ovim drugim nema spasa) dobro razmislite prije glasovanja jer koalicija sigurno neće biti unaprijed obznanjena.

DU
Deleted user
15:12 08.02.2023.

Kad možemovci utihnu 2

ZP
Zabranjen pristup
15:47 08.02.2023.

Televisia presenta, sapunica zvana MOZEMO

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije