Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvatska danas slavi 1. svibnja, Međunarodni praznik rada

praznik_text.jpg
import
01.05.2008.
u 09:35

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, danas se slavi u brojnim hrvatskim gradovima i mjestima.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić čestitao je jutros Međunarodni praznik rada i pozvao sugrađane da istaknu zastave kako bi se taj praznik obilježio u što svečanijem ozračju.

U Zagrebu će središnju proslavu ove godine organizirati Gradsko poglavarstvo koje je za tu namjenu osiguralo 250.000 kuna.

Nakon najave da ove godine neće slaviti 1. svibnja i držati govore u Maksimiru jer su "sve rekli na nedavnom prosvjedu na Jelačićevu trgu", čelnici sindikalnih središnjica su se predomislili pa će se oko 11 sati ipak obratiti okupljenim građanima na maksimirskoj livadi "prvosvibanjskom porukom sa zahtjevima na tragu održanog prosvjeda i najavom novih sindikalnih aktivnosti".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da neće biti nikakvih političkih govora, već samo podjela 20.000 porcija besplatnog graha i fešta uz poznate pjevače i grupe sve do 18 sati.

U Maksimir neće doći čelnici Hrvatske udruge sindikata koji će organizirati prosvjednu proslavu 1. svibnja na Jarunu, a prije odlaska na Jarun otići će pred bivšu Tvornicu duhana Zagreb gdje će zapaliti svijeće za "pokojnu hrvatsku industriju".

Najveća sindikalna središnjica Savez samostalnih sindikata Hrvatske organizirat će obilježavanje Međunarodnog praznika rada uz podjelu besplatnog graha i zabavni program u Splitu (od 10 sati na Marjanu), Osijeku (u 12 sati na lijevoj obali Drave), Karlovcu (od 11 sati na kupalištu Grdun na rijeci Dobri), Puli (od 14 sati u Šijanskoj šumi), Rovinju (nakon 12 sati u park šumi Zlatni rt-Punta), Požegi (izletište Velika) i Krapini (Petrovsko kraj Krapine).


Na prvosvibanjojskoj budnici oko 250 motorista

Oko 250 motorista iz Bjelovara i drugih hrvatskih gradova rano jutros je jednosatnom vožnjom bjelovarskim ulicama tradicionalno obilježilo Međunarodni praznik rada. Ta motociklistička budnica je jedinstven način obilježavanja praznika rada u svijetu, a održava se još od 1930., kad je osnovan bjelovarski Motoklub. Tridesetih godina prošlog stoljeća radnici su vožnjom motociklima, bez auspuha, do izletišta Planinarac, desetak kilometara od Bjelovara na specifičan način izražavali prosvjed protiv ondašnjih kapitalista koji su gušili radnička prava. Nakon kratkotrajnog izleta vraćali bi se na posao budući da je 1. svibanj tada bio radni dan, kazao je Marijan Krmpotić iz Motokluba Bjelovar. Organizator Motoklub Bjelovar ističe da je 250 motorista koji su danas sudjelovali u moto-budnici do sada najveći broj motorista koji se okupio na toj posebnoj proslavi Praznika rada.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije