radovi pri kraju

Hrvatska i mađarska strana riješile problem - gradnja škole u Petrinji se nastavlja

Petrinja: Zbog prestanka radova na Prvoj osnovnoj školi, izvješeni transparenti
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
22.08.2023.
u 15:27

Gradsko vijeće Petrinje je u ponedjeljak usvojilo potrebnu odluku o sufinanciranju završetka gradnje škole, te sada još predstoji potpisivanje međusobnog ugovora Grada i Ekumenske organizacije

Radovi na novoj zgradi 1. osnovne škole u Petrinji, zaustavljeni krajem lipnja, i koja se gradi iz donacije mađarske Vlade, trebali bi biti uskoro nastavljeni nakon što je sredinom kolovoza postignut dogovor hrvatske i mađarske strane.Odlučeno je kako će hrvatska Vlada osigurati, preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, nešto više od 4 milijuna eura, koje će isplatiti Mađarskoj humanitarnoj ekumenskoj organizaciji koja gradi školu, a što bi trebalo biti dovoljno za dovršetak ovog objekta.

Iako nitko ne otkriva konkretne razloge zbog čega su radovi, koji su se godinu dana odvijali  bez problema, na nekoliko mjeseci zaustavljeni, između redova se može iščitati problem s PDV-om. Točnije, Mađari su, prema svemu sudeći, očekivali, prema usmenom dogovoru, da se njihovu donaciju za ovu školu i druge svrhe, u iznosu od 20-ak milijuna eura, oslobodi PDV-a što nije učinjeno pa su se sredstva od donacije, dijelom i zbog povećane cijene građevinskih radova, istrošila prije kraja. Na kraju rješenje za PDV je pronađeno.

Objekt stare škole je teško stradao u potresu te će nakon obnove imati drugu svrhu, a nova se gradi na državnom zemljištu nedaleko stare. Trenutačno je gradilište zaustavljeno na oko 70 do 75 posto gotovosti radova. Ovih 4,083 milijuna eura koje će se, preko Grada Petrinje, isplatiti Mađarskoj ekumenskoj organizaciji trebalo bi biti dovoljno da se objekt završi u planiranom roku te da se nakon opremanja, koje prema prvotnom dogovoru obavlja hrvatska strana, u nju usele učenici još tijekom ove školske godine.

Nakon dogovora na razini ministarstava, potpisan je zapisnik koji regulira obveze hrvatske i mađarske strane u daljnjem dijelu projekta.

POVEZANI ČLANCI:

"Imajući u vidu želju svih strana da se izgradnja škole završi u što skorijem roku, hrvatska strana izjavljuje kako je spremna sufinancirati završetak projekta u iznosu od 4.083.000 eura. Cilj ovog zapisnika je osigurati stvarnom izvršitelju i naručitelju investicije izgradnje škole, Mađarskoj ekumenskoj humanitarnoj organizaciji, gore navedeni iznos financijskih sredstava, a koji će Ministarstvo znanosti i obrazovanja doznačiti Gradu Petrinji. Grad Petrinja će daljnje financijsko poslovanje voditi u izravnom odnosu s Mađarskom ekumenskom humanitarnom organizacijom s kojom će sklopiti ugovor o uređenju međusobnih odnosa. Strane su suglasne kako ovime potvrđuju prijateljski i partnerski odnos Republike Hrvatske i Republike Mađarske.“ – stoji, između ostalog, u zapisniku kojeg su potpisali mađarski veleposlanik dr. Csaba Demcsák i dr.sc. Iva Ivanković, državni tajnik u Ministarstvu znanosti.

Gradsko vijeće Petrinje je u ponedjeljak usvojilo potrebnu odluku o sufinanciranju završetka gradnje škole, te sada još predstoji potpisivanje međusobnog ugovora Grada i Ekumenske organizacije.

„Istina je kako se neko vrijeme razgovaralo o hrvatskom PDV-u okviru donacije, te se pregovaralo o različitim modelima rješenja njegovog plaćanja dok se nije dogovorilo onaj najprihvatljiviji za sve strane, što je i temelj odluke koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Petrinje.“ – rekla je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes (HDZ) koja je dodala kako hrvatska strana, prema dogovoru, sudjeluje u projektu od početka gradnje i prvog zapisnika o donaciji, dok je Grad Petrinja sudjelovao u pripremi terena za gradnju škole, pri čemu je hrvatska strana uložila više od četvrtine ukupno planiranih troškova do dovršetka gradnje.

“Ovdje nema afere. Ovo je uspješna priča, uspješna suradnja. Petrinja će dobiti školu, u predviđenom roku. Što se dogodilo, pitaju se mnogi, a zapravo traže problem, kojeg jednostavno nema. Ne može biti kriv donator koji je pružio milijune, niti naša Vlada koja je dala milijune eura za njen dovršetak, pa i pripremu gradnje. Što je poruka, poruka je kako će najmlađi dobiti školu”, kazala je gradonačelnica Petrinje.

I dok nezavisni i oporbeni vijećnici ističu kako se problem PDV-a mogao davno prije riješiti zbog čega radovi ne bi bili prekinuti, dotle Petrinjci ukazuju na problem nedostatka informacija o svemu. 

„Nezadovoljstvo građana koje je iskazano kroz akciju inicijative građana 'Petrinjsko proljeće' te medijski pritisak stavili su ovu temu u fokus. Do sada se pokazalo da je javno izricanje neslaganja s odlukama i postupcima izvršne vlasti u kombinaciji s medijskim pritiskom najučinkovitiji način pokretanja promjena.

Nažalost, ovaj događaj opet svjedoči o nedostatku transparentnosti prema građanima na svim razinama vlasti, nepostojanju komunikacije između državnih tijela i lokalne/županijske vlasti o važnim temama za naš grad, o nefleksibilnosti i neučinkovitosti cijelog sustava kojeg svi mi plaćamo.“ – ističu članovi Petrinjskog proljeća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije