Borba za Libiju

Hrvatska kao legitimnu vlast priznala libijsko Prijelazno vijeće

Tripoli (1)
Reuters
26.08.2011.
u 09:30

Priznanju se pridružila i Bugarska, koja također smatra kako su ovo trenuci izgradnje nacionalnog jedinstva Libije

Hrvatska je danas priznala libijsko Nacionalno prijelazno vijeće kao legitimnu vlast u toj državi, upozoravajući da ovaj važan povijesni trenutak za libijski narod «ne smije biti okaljan osvetom i nasiljem nego biti vrijeme pomirbe, izgradnje nacionalnog jedinstva i mirne tranzicije». U zajedničkom priopćenju hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i njegov bugarski kolega Nikolaj Mladenov ističu kako je Gadafijevo doba završeno, bio on toga svjestan ili ne.

- Došlo je vrijeme za završetak borbi te svi njegovi pristaše moraju odmah položiti oružje. Zločini njegova režima moraju se istražiti, a svi odgovorni procesuirati. On i njegove pristaše morat će odgovarati pred Međunarodnim kaznenim sudom - dodaju.

Hrvatska i Bugarska su, podsjetimo, 28. lipnja priznale Prijelazno nacionalno vijeće u Libiji kao legitimnog predstavnika libijskog naroda. I danas su istaknuli kako prijelaznim političkim procesom u Libiji može upravljati samo široko zastupljeno Nacionalno prijelazno vijeće koje je do danas vodilo borbu za slobodu. Obje države kažu kako će podržavati napore Vijeća da postignu mir, uspostave red i zakon te izgrade demokratsku državu, što uključuje provedbu slobodnih izbora.

Libijski pobunjenici pojačali su napade u glavnom gradu koncentrirajući se na Abu Salim kako bi slomiti otpor Gadafijevih pristalica u zadnjem uporištu libijskog vođe u gradu. Reporteri Al Jazeere javljaju kako je vrlo teško kretati se Tripolijem zbog kontrolnih točaka, ali i stalnih borbi u gradu.

Stanje u gradu u zadnja 24 sata bolje je nego dan ranije, a u većem dijelu grada borbe se smiruju. Pobunjenički borci pretražuju domove i sporedne ulice kako bi istjerali snajperiste. Nakon obilazaka do kontrolnih točaka vraćaju se s desecima zatvorenika. Lokalno stanovništvo pokušava napustiti Abu Salim, ali naređeno im je da zbog vlastite sigurnosti ostanu u svojim domovima.

U međuvremenu, borbe se nastavljaju i u drugim dijelovima Tripolija uključujući i naselja Ghargour i Bab al-Aziziya, a Gadafijev rodni grad Sirte i dalje se odupire navali pobunjeničkih snaga koje su odbijene protunapadima sa zemlje i iz zraka.

Borbe u Tripoliju, koji je proveo relativno mirnu noć, eskalirale su kada je Nacionalno prijelazno vijeće objavilo da svoje čelništvo, kako znak pobjede, iz dosadašnje baze u Bengaziju seli u Tripoli.

>>Gadafi na lokalnoj televiziji: Neprijatelj mora biti uništen!

Komentara 92

IB
ima boga
11:33 26.08.2011.

Kada se nekome treba uvući u guzicu naši su uvijek prvi kao da njima znači nešto naše priznanje i kao da smo mi neka sila u regiji,to je kada nemaju svoga poštovanja i svoga ponosa.

DU
Deleted user
11:35 26.08.2011.

Jao što su naši političari ulizice od svih koje su tamo postavili ovaj naš je najveći beskičmenjak hoda u obliku naopakog slova L da je bliže svojoj pravoj politici.

OB
-obrisani-
11:32 26.08.2011.

Potrebne su dekade za izgraditi Libiju, kaze NTC Decade to rebuild Libya, says NTC Rebuilding Libya\'s infrastructure will take at least 10 years, the National Transitional Council tells BBC News. ............................................... Jel je vrijedio ovaj rat da netko sjasi s s konja a drugi da sidje s konja na magarca? Anglosaksi i njihov prvi krug vazala ce reci \" To je vrijedilo \" sad cemo mi imati najvece ekonomske koristi A demokracija? -Pa to je bio tek izgovor da prosirimo nase guzice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije