do 25. kolovoza

HKA traži od političkih stranaka odgovore na 5 ključnih pitanja arhitekture i gradnje

građenje
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
20.08.2016.
u 13:07

Odgovore stranaka, koje će objaviti, HKA očekuje do četvrtka, 25. kolovoza.

Hrvatska komora arhitekata (HKA), kao strukovna organizacija koja okuplja više od 3 tisuće članova, uputila je parlamentarnim političkim strankama pet ključnih pitanja prostornog uređenja i arhitekture na koja očekuje odgovore. Kvaliteta sveukupnog izgrađenog prostora, unapređenje kulture građenja i transparentnost procesa važna su društvena pitanja, zbog čega Komora, imajući u vidu interes članstva, struke i javnosti, želi od političkih stranaka, pred nadolazeće parlamentarne izbore, dobiti jasne odgovore o njihovim stavovima i viđenju ključnih pitanja arhitekture iprostornog planiranja danas, priopćeno je iz HKA- e. 

Ovo su pitanja na koja traže odgovor: 

1. Planirate li donijeti Strategiju razvoja graditeljskog sektora u Republici Hrvatskoj?

2. Hoće li Zakon o prostornom uređenju postati krovni zakon koji uređuje planiranje, razvoj i zaštitu prostora Republike Hrvatske?

3. Hoćete li provoditi smjernice iz dokumenta ApolitikA – Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013.-2020., kojeg je Vlada usvojila 2012. godine?

4. U kolikom postotku ćete u novom Zakonu o javnoj nabavi vrednovati kriterije kvalitete arhitektonskih usluga, a u kolikom najniže cijene?

5. Hoćete li u zakon vratiti obavezu izrade idejnog projekta (ili idejnog rješenja) za zgrade na osnovu kojeg bi se ishodila lokacijska dozvola/uvjeti uređenja prostora te hoćete li vratiti obavezu izrade izvedbenog projekta?

“Arhitektonska djelatnost je prije svega djelatnost od javnog interesa, a HKA je kao predstavnica struke usredotočena na poticanje interakcije svih zainteresiranih strana u oblikovanju prostora. Zato pozivamo stranke da daju odgovore na ova pitanja "jer javnost mora biti upoznata s njihovim stavovima o pitanjima od javnoga interesa kako bi u rujnu mogla na izborima donijeti informiranu odluku”, istaknula je predsjednica HKA, dip. ing. arh. Željka Jurković. 

Odgovore stranaka, koje će objaviti, HKA očekuje do četvrtka, 25. kolovoza.

>>Kako HKA cijedi komarce a guta kamile?

Ključne riječi
HKA

Komentara 2

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
13:21 20.08.2016.

pitanje za HKA - kakva arhitektura ako država propada i pred bankrotom je? kakva gradnja . kome gradnja ako ljudi bježe iz hrvatske a oni koji ostaju zbog pokradene države ne planiraju djecu?

BU
bubimima
17:06 20.08.2016.

Što se i ovi spremaju osnovati stranku? Gdje su i što su radili ovih 25g od osamostaljenja Hrvatske kada je urbanizam doživio totalni raspad. Zagreb sada više nalikuje na azijske kaotične gradove nego da europsku planiranu metropolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije