SJEVERNOATLANTSKI SAVEZ: Saveznici pojačavaju misiju ISAF s najmanje 7000 novih vojnika u 2010. godini

Hrvatska šalje još 40 vojnika u Afganistan?

nato
Reuters
VL
Autor
Stojan de Prato/BRUXELLES
04.12.2009.
u 12:44

Jandroković je podsjetio da je za povećanje broja hrvatskih vojnika u Afganistanu potrebna je odluka vlade, a nakon toga dvotrećinska većina u Saboru, “pa je o tome prerano govoriti”.

Od 44 zemlje koje sudjeluju u NATO-voj misiji ISAF u Afganistanu, 25 ih je tijekom jučerašnjega sastanka ministara vanjskih poslova 28 zemalja članica Sjevernoatlantskoga saveza i 16 ministara iz partnerskih zemalja obećalo u 2010. godini poslati u Afganistan ukupno 7000 dodatnih vojnika. Priopćio je to na konferenciji za novinare po završetku sastanka glavni NATO-v tajnik Anders Fogh Rasmussen. Nije želio reći koja je zemlja obećala koliko vojnika, pa niti koliko je među njima članica, a koliko partnerskih zemalja.

- Na svakoj je zemlji da o tome, ako želi, sama izvijesti javnost - objasnio je Rasmussen, dodavši da su “još neke zemlje” obećale razmotriti slanje dodatnih vojnih snaga, ali će o konkretnim brojkama naknadno odlučiti.

- Ovo će pojačanje, zajedno s 30.000 dodatnih vojnika, koliko je u Afganistan najavio poslati američki predsjednik Barack Obama, imati moćan učinak na terenu. No, osim što moramo vojno poraziti talibane, moramo također djelatno reintegrirati one koji polože oružje, te pojačati obuku afganistanske vojske i policije da preuzmu odgovornost za sigurnost zemlje u vlastite ruke – naglasio je Rasmussen.
Ministar Gordan Jandroković podsjetio je da za povećanje broja hrvatskih vojnika u Afganistanu potrebna je odluka vlade, a nakon toga dvotrećinska većina u Saboru, “pa je o tome prerano govoriti”.

- U ovome trenutku znamo da želimo osnažiti naš kontigent usmjeravanjem na obuku. Stoga ćemo vrlo uskoro ići s dva dodatna tima za obuku i mentoriranje afganistanske policije, uz postojeća tri koja oubučavaju afganistanske sigurnosne snage – rekao je Jandroković. Prema njemu, to ne bi bili dodatni ljudi, nego ni ih se preraspodijelilo unutar postojećega broja od 300 vojnika, koliko ih Hrvatska sada ima u Afganistanu, dok bi se o povećanju hrvatskoga kontigenta odlučilo u siječnju.

Diplomati opovrgavaju povećanje vojnika
Prema diplomatskim izvorima u NATO-u, Hrvatska je navodno već obećala 40 dodatnih vojnika, koji su uračunati u navedenih 7000 tisuća iz 25 zemalja. No, hrvatski je diplomatski izvor danas kasno poslijepodne odlučno zanijekao da je Zagreb u ovome trenutku obećao i jednoga novoga vojnika za Afganistan.

Rasmussen je upozorio da “prijenos odgovornosti za sigurnost na afganistanske snage, koji će se odvijati vrlo postupno, oblast po oblast, kada to prilike i uvjeti na terenu omoguće, neće značiti povlačenje NATO-vih snaga iz zemlje.

- Nećemo otići i dopustiti da Afganistan ponovno padne u ruke talibana i ostalih ekstremista. To se neće dogoditi – odlučno je ustvrdio.

Ključne riječi

Komentara 109

OB
-obrisani-
18:19 04.12.2009.

ici cemo i mo pjeske na mjesec..ako samo netko trazi od nas..!!!!

OB
-obrisani-
13:04 05.12.2009.

Patton - tocno!

WE
western01
19:01 04.12.2009.

...tako je gdecemo ti nekada ostavis pravi komentar ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije