talijanski mediji

'Hrvatska zabranila homoseksualne brakove'

referendum brak
Dominik Grgurić/ PIXSELL
02.12.2013.
u 10:13

Hrvatska je jedina od 28 zemalja u EU koja je na referendumu imala temu o braku, ističe se u talijanskim medijima, koji ocjenjuju kako uvrštavanje braka u temeljni zakon sprečava pokušaje ozakonjenja homoseksualnih brakova.

"Hrvatska kaže 'ne' homoseksualnim brakovima“, glavni je naslov u listu Repubblica o rezultatima referenduma o uvrštavanje definicije braka u Ustav, a list Corriere della Sera ima gotovo isti naslov, samo drugačije postavljen, odnosno kaže kako je Hrvatska rekla "da“ zabrani homoseksualnih brakova. I tako se kaže u tekstu, odnosno da je Hrvatska jedina od 28 zemalja Europske unije koja je na referendumu imala tu temu.

-Prvi put u jednoj državi Europske unije je pravna institucija braka heteroseksualnih parova bila predmetom konzultacija. Hrvatska je 28. država EU, od 1. srpnja ove godine, sa 4,4 milijuna stanovnika od kojih 90 posto su katolički vjernici, piše Corriere della Sera i naglašava kako ni pozivi vlade, predsjednika republike, većine medija i svijeta akademika da se ne stvaraju diskriminacije nisu promijenili mišljenja koja su promicali „konzervativci“ na čelu sa zajednicom U ime obitelji, koja je "vezana za Katoličku crkvu, te ima potporu nacionalističke oporbe“.

Citira se kardinala Josipa Bozanića koji je kazao kako je ispravna "jedino zajednica koja jamči prokreaciju“.

-Uvrštavanjem definicije braka u temeljni zakon, njezini promicatelji namjeravaju spriječiti buduće pokušaje ozakonjavanja homoseksualnih brakova preko izmijena prava obitelji, a za što nije potrebna dvotrećinska većina Parlamenta, piše Corriere della Sera i dodaje kako s tom ustavnom promijenom Hrvatska se svrstala uz Latviju, Litvu, Poljsku, Mađarsku i Bugarsku, jedine zemlje unutar EU koje u ustavima imaju definiciju braka.

-Ostaje sjena demokratske legitimnosti referenduma, na koji se odazvao mali broj birača, premda se ne traži kvorum, ali je činjenica da se na pitanje "ustavnih promjena odazvalo samo 37,8 posto od 3,8 milijuna birača“.

Spominje se kako su sakupljani potpisi za referendum o dvojezičnosti nakon "sučeljavanja oko natpisa na ćirilici u Vukovaru, gradu mučeniku koji su 1991. sravnali sa zemljom jugoslavenska narodna armija i srpski paravojnici“. Također se kaže kako se Zagreb sučelio s Bruxellesom oko zakona o izručivanju.

Komentara 6

ER
EUGEN ROMMEL 2
11:04 02.12.2013.

i talijani bi isto odlučili samo da im se dopusti referendum!!! Gay lobi je kao i u Francuskoj kupio njihovu vladu!!! Neće ni oni dugo trpiti!

Avatar prckoostajeprcko
prckoostajeprcko
10:40 02.12.2013.

Kako propaganda GAY lobija širi neistine,nije vama homićima zabranjeno da živite zajedno već vam nedamo prava koja imamo mi normalni dakle nazovite to svoje zajedništvo kako hoćete ali brak ne ,djecu ne možete usvajati osima ako nemate vlastitu a i tu treba uvesti reda da ako i imate djecu ona nesmiju živjeti u zajednici gdje žive dva muškarca ili dvije žene i to vam treba staviti u zakon, a medicina je dokazala da ste vi najveći prenosnici bolestiju od AIDSA,HEPATITISA C pa do svih ostalih pa prema tome nećete silom ništa postići a rezultate ovoga referenduma zahvalite vladajućoj kukuriku koaliciji jer upravo su vam oni uskratili vaša prava !!!

ĆA
ćaćaća
11:43 02.12.2013.

gay populaciji traba dati sva prava osim prava posvojenja i naziva brak..neka se zovu zajednica ili partnerstvo..ova harange i je bila samo zbog toga da im se dozvoli posvojenje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije