OTKRIO HOĆE LI BITI POSLJEDICA

Hrvatski znanstvenik: Kada na Suncu vidite bljesak vrlo brzo vidite da je stiglo i X-zračenje

Sunčeve baklje
Foto: ESA
1/2
15.12.2023.
u 16:11

- Ako bljesak ide prema zapadu onda postoji šansa da Zemlju zahvati jer sa zapada jaka i brza erupcija lakše zahvaća Zemlju. No, ako je bljesak udaljen, onda nas samo okrzava, kaže dr. sc. Bojan Vršnak

O vijesti da je na Suncu eruptirao najsnažniji bljesak od 2017. godine raspitali smo se kod dr. sc. Bojana Vršnaka, uglednog našeg znanstvenika s Opservatorija Hvar Geodetskog fakulteta u Zagrebu. Dr. Vršnak istražuje eruptivne procese u Sunčevoj atmosferi za što je 2017. godine dobio i nagradu za doprinos napretku svemirske meteorologije.

- Riječ je o relativno normalnoj stvari. Po Zemlju nekih ozbiljnijih posljedica neće biti. A to je ovisno o tome ide li bljesak prema Zemlji ili mimo nje, ako je iz centra diska Sunca onda ide prema nama, počeo je dr. Vršnak dajući nam pobliži uvid u ovu pojavu na Suncu.  - Bljesak otprije tjedan dana bio je na istočnom rubu i to nas promašuje, a niti nije bilo riječ o osobito jakim bljeskovima, iako su prognoze bile takve da bi nas moglo udariti dosta izranjajućeg magnetskog toka uslijed čega i bude različitih posljedica. Ako bljesak ide prema zapadu onda postoji šansa da Zemlju zahvati jer sa zapada jaka i brza erupcija lakše zahvaća Zemlju. No, ako je bljesak udaljen, onda nas samo okrzava, kaže dr. Vršnak.

Iako je mogućnost geomagnetskih oluja bitno manja u ovom slučaju gdje je bljesak udaljen od Zemlje, to ipak ne znači da neki dijelovi erupcije ne zahvate Zemlju. - To ovisi o tome koliko je široka te koliko je velik udarni val koji gura pred sobom a koji može napraviti poremećaje koji ipak nisu toliko strašni. Moglo bi doći do ultraljubičastog i rendgenskog zračenja koje se oslobađa ispod erupcije bljeska. I onda on remeti ionosferu, pa čak i niže, i to dolazi odmah sa svjetlosti, nemoguće je predvidjeti. Kada na Suncu vidite bljesak vrlo brzo vidite da je stiglo i X-zračenje koje remeti ionosferu te pucaju radioveze koje idu preko ionosfere. Ameriku ne možete 'vidjeti' bez refleksije od ionosfere, tu se praktično odmah događaju poremećaji. Tu je i početak tzv. Space Weathera, svemirske meteorologije. Nijemci su u Drugom svjetskom ratu ulagali jako velika sredstva u opservatorije ne bi li to nekako predvidjeli jer nisu mogli kontaktirati s Afričkim korpusom s kojim je pucala veza, kaže dr. Vršnak.

Svemirska meteorologija nastala je, naime, nakon Drugog svjetskog rata kada su Nijemci gubili vezu sa zapovjednikom u Africi, a Australci s brodovima. Zbog problema s radarima Englezi nisu vidjeli da stiže napad na London. Bilo je jasno da se događa nešto sa Suncem. Jer Sunčevim bljeskom oslobodi se puno energije u području ultraljubičastog i X-zračenja. Nije bilo jasno kako stvari funkcioniraju pa su Nijemci napravili pet opservatorija za promatranje Sunca. Jedan je još uvijek aktivan.

POVEZANI ČLANCI:

Razdoblje 50-ih uzima se kao početak proučavanja veza Sunce – Zemlja, iako je još prije upravo Christian Birkerland prvi objasnio aureolu borealis i povezao ju s aktivnostima na Suncu.

- Dogodi se i poremećaj u radiovalnom području, riječ je o i do 10.000 puta višem radiozračenju Sunca od uobičajenog. Britanci su pri tome uočili da im ne rade radari kada su takve erupcije, bili su 'slijepi'. Svemirska meteorologija potječe doista iz Drugog svjetskog rata. Da bi 1957., u geofizičkoj godini, bilo shvaćeno da sve na Suncu utječe jako na Zemlju, objasnio je naš znanstvenik.

No, kada izbačaj fizički dođe do Zemlje, magnetskog polja, plazme, što ide i više 1000 km/s, on poremeti magnetsko polje Zemlje i dolazi do magnetskih oluja, polarnih svjetlosti, GPS daje krive upute, navigacija postane upitna. Nastanu problemi zrakoplovima i svemu što treba točne pozicije. Može doći i do problema na samoj Zemlji jer promjene magnetskog polja u magnetosferi jako su brze a to znači jako električno polje. Tada se induciraju struje na površini oceana, slabe toliko da je ne možete izmjeriti, ali kada se približe obali a u blizini je neki dalekovod onda se na njemu sve to koncentrira, kao da uđe u ljevak. Dođe li do transformatora, uništi ga, zbog tih naglih promjena. Poznato je, tako, da je Quebec bio jedan dan u cijelosti bez struje, pucali su transformatori jedan za drugim u mreži, kaže dr. Vršnak.

Komentara 1

HO
homofobic
11:42 16.12.2023.

Kako se odreduje "zapad" na Suncu? Na Zemlji je referentna tocka polozaj Sunca, odnosno smjer iz kojeg se krece rotacija planete. Sta je "polaziste" orijentacije za Sunce. U redu je cinjenica da Sunce rotira u istom smjeru gao planete sistema ali odakle se gledano na Suncu nesto zove zapadno ili istocno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije