Snima se dokumentarni film 'Braća po oružju'

Hrvatsku su branile i tisuće Srba: Filmom želimo reći da je bilo Srba koji su smatrali Hrvatsku svojom domovinom

Željko Baltić
Foto: Privatne fotografije
1/2
11.10.2024.
u 13:22

Ovaj će film pokazati kako Domovinski rat nije bio borba Hrvata protiv Srba, nego obrana Hrvatske od agresora

Pitanje sudjelovanja Srba u Domovinskom ratu jedno je od onih najosjetljivijih, i posve nenačetih, a iznimno važnih tema u protekla tri desetljeća. Njihov točan broj ni danas nije poznat: u obrani Hrvatske od 1991. do 1995., prema neslužbenim podacima, sudjelovalo je njih oko deset tisuća, no stvarna brojka puno je veća, što dovoljno govori o potrebi otvaranja ove, još uvijek neosvijetljene teme. Stoga je iznimno važno čuti i zabilježiti njihovu riječ, na čemu počiva osnovna ideja dokumentarnog filma "Braća po oružju", koji se upravo snima u produkciji zagrebačke Udruge veterana, vojnika i domoljuba.

Izuzetna hrabrost

Riječ je o autentičnim ispovijestima hrvatskih branitelja srpske nacionalnosti, koji svjedoče o brojnim, a široj javnosti nepoznatim, primjerima domoljublja, junaštva i odricanja ljudi koji podrijetlom nisu Hrvati, ali Hrvatsku smatraju svojom domovinom i srčano su je branili u odori Hrvatske vojske s oružjem u ruci.

Redatelj ovog dokumentarnog filma, koji traje 53 minute, je Goran Maršalek, dok scenarij potpisuje Tanja Belobrajdić, književnica, umirovljena časnica HV-a i braniteljica Vukovara koja se već dugi niz godina bavi ovom tematikom. U filmu, osim veterana Domovinskog rata srpske nacionalnosti Damira Ralića, Željka Baltića, Rankana Čučkovića i Željka Ilića, sudjeluju i povjesničar Ivan Kozlica, profesionalni fotograf i pisac Zoran Filipović, umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan, saborski zastupnik DP-a i vukovarski branitelj Tomislav Josić i drugi.

Posljednja klapa filma, snimanog na lokacijama u Zagrebu, Šibeniku i Vukovaru, pala je proteklog vikenda, a o ideji filma razgovaramo s producentom filma i predsjednikom ove braniteljske udruge Draženom Hrženjakom, ujedno i zaslužnim za iznimno efektan naslov.

– Hrvatski branitelji srpske nacionalnosti jesu naša braća po oružju, naši suborci, a njihova odluka da sudjeluju u obrani države koja je i njihova domovina u trenutku kad su mnogi kalkulirali ili, još gore, birali drugu stranu, pokazatelj je lojalnosti i izuzetne hrabrosti. Mnogi od njih taj su izbor platili glavom, a velik broj preživjelih ne samo da nije dobio priznanje koje zaslužuje, nego se mora nositi, kako onda u ratu tako i danas u miru, s različitim stigmama, od izdajica do vječitih sumnjivaca, s osjećajem da nigdje ne pripadaju. Često su prešućivani i iznevjereni, a zaslužili su naše beskrajno poštovanje – kaže producent filma, i sam dragovoljac Domovinskog rata koji je prošao gotovo sva ratišta.

Što je to sudionike dokumentarnog filma potaknulo da obuku odoru Hrvatske vojske i krenu braniti Hrvatsku, zapravo protiv svog naroda?

– Taj visoki osjećaj pripadnosti svojoj domovini. Filmom želimo reći da je bilo Srba koji su smatrali, i danas smatraju, Hrvatsku svojom domovinom i da je nemoguće generalizirati i nametati kolektivnu odgovornost cijelom narodu. Ovaj će film još jednom pokazati kako Domovinski rat nije bio borba Hrvata protiv Srba, nego obrana Hrvatske od agresora – kaže Dražen Hrženjak.

Potraga za ljudskosti

Naš sugovornik potom otkriva kako filmskoj ekipi nije bilo nimalo lako pronaći sugovornike. – Činjenica da su naši suborci Srbi bili voljni stati pred kameru nevjerojatna je hrabrost jer ta stigma postoji i danas. Dobar dio njih koje smo kontaktirali nisu bili spremni govoriti javno, nakon konzultacija s članovima svojih obitelji koji su im savjetovali da se u to ne upuštaju i neka šute. To znači da još uvijek, nažalost, postoji klima u društvu zbog koje čovjek koji je branio Hrvatsku ne može otvoreno reći: "Ja sam Srbin" jer će ga netko na kraju priče ružno pogledati ili će njegovu djecu zadirkivati u školi – kaže producent, dodajući kako upravo zbog te doze nesigurnosti svojih suboraca, koji ni 30 godina nakon rata ne žele isticati svoje podrijetlo, ovim filmom žele razbiti svaku predrasudu.

"Braća po oružju" peti je u nizu dokumentarnih filmova iz radionice Udruge veterana, vojnika i domoljuba, a tim je filmovima zajedničko jedno: potraga za ljudskošću.

GALERIJA Simbol Domovinskog rata sramotno trune u Splitu: Napravljen je u tri mjeseca, a težak gotovo 100 tona

Željko Baltić
1/15

– Čovjek sam snosi odgovornost za svoje odluke, one ga definiraju, a ne njegova krvna zrnca ili obiteljsko rodoslovlje – poruka je Dražena Hrženjaka, a važnost ove tematike, kao i napore ove udruge, prepoznalo je i Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz čiju potporu nastaje ovaj film. Premijera će biti najkasnije u kolovozu iduće godine, na 30. obljetnicu operacije Oluja, potom kreće na svoj festivalski put, a vrijedni veterani već pripremaju svoj novi veliki projekt: dokumentarni film o Gospiću 1991. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije