ravnatelji poručuju:

'
HZZO plaća koliko hoće, dug imamo zbog nerealnih limita'

'12.07.2012., Koprivnica - Ministar zdravlja Rajko Ostojic boravio je u Koprivnici, gdje se sastao sa predsjednikom uprave Podravke Zvonimirom Mrsicem, gradonacelnicom Vesnom Zeljeznjak i ravnateljem
'Marijan Susenj/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
07.11.2012.
u 18:00

Dr. Tršinski: 
Lako je zatvoriti, ali ako zatreba, poslije je ugašene stvari teško obnoviti

Nakon što je nacrt Zakona o sanaciji javnih ustanova, koji će ministru zdravlja Rajku Ostojiću omogućiti preuzimanje županijskih bolnica gubitaša i njihovo spajanje, dospio u javnost, ravnatelji tih ustanova poručuju: Reforma i racionalizacija da, ali ne pod svaku cijenu.

Premalo novca

– Imamo dugove, a nastali su zbog nerealnih limita – komentirao je Dubravko Tršinski, ravnatelj Opće bolnice Varaždin koja godinama gomila gubitke, i to oko 2,5 milijuna kuna mjesečno. Objasnio je da je riječ o tome da bolnica godišnje zbrine oko 20.200 pacijenta, a limit pokriva troškove za njih 12.300.

– Sanacijskim ravnateljima želim sreću, no situacija se neće popraviti dok se novac za limite ne veže na pacijenta, dakle prosjek hospitalizacija, broj operiranih pacijenta i realne troškove lijekova i materijala – dodao je Tršinski. Ostojićevu ideju o zatvaranju nekih odjela te jačanju djelatnosti s najboljim pokazateljima Tršinski naziva političkom i upozorava da odluku ne treba donositi naprečac.

>>Bolnicama dužnicima upravljat će Ostojić

– Lako je zatvoriti, no već se pokazalo da je, ako jednom zatreba, ugašene stvari teško obnoviti – poručio je i dodao da je, počnu li bolnice plaćati račune u roku od 60 dana, upitno što će se dogoditi sa starim dugovima.

Ravnatelj čakovečke bolnice Dragutin Kopasić ističe da ta ustanova zbrinjava 80 posto Međimuraca, pa ne iznenađuje da je limite tijekom svog sedmogodišnjeg mandata probio za 160 milijuna kuna.

– HZZO nam plaća koliko hoće i limiti nisu realni – ustvrdio je i dodao da državno preuzimanje bolnica i njihovo spajanje ima ekonomsku logiku, no na županima, koji nemaju novca za pokriće dugova, ostat će da gašenje pojedinih odjela objasne i pacijentima i liječnicima.

>>Ordinacije kao hoteli –od jedne do pet zvjezdica

– Čim država u bolnicu šalje upravitelje iz Zagreba, to donosi nove troškove poput službenih automobila, dnevnica – istaknuo je Kopasić.

Manjak liječnika

Ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac kaže ta bolnica većinu dugova ima zbog obnove, pa joj je teško vjerovati da bi se bilo koja djelatnost gasila.

– Ostali su nastali zbog cijene pregleda i bolničkih usluga – tvrdi Bosanac.

Nijedan sanacijski upravitelj neće, smatra, učiniti ništa dok su niske cijene bolničkih usluga i limita.

– Cijena kompletnog pregleda pacijenta u bolnici je 80, a u privatnoj poliklinici 500 kuna – objasnila je. Reforma je, kaže, nužna, no nada se da će ona vukovarskoj bolnici donijeti više liječnika koji bi u potpunosti mogli iskoristiti kapacitete, ponajprije one aparata za dijagnostiku jer danas to nije slučaj.

Komentara 5

JA
josip adric
18:26 07.11.2012.

jA predlažem rušenje bolnica protjerati ljude u inostranstvo ,i onako ako hočete nešto pravo morate van ,i problem riješen ministar i ravnatelji bez brige mogu obavljati svoj posao .

ZM
zmajevakchi
18:29 07.11.2012.

dok se mediji zabavljaju fra šimom , sulejmanom obamom i romneyjem, deveteročlana obitelj Vukić večeras ide leć sa pitanjem da li će sutra prenoćiti u svojoj kući, čukundjedovini koju je beskrupulozni slovenac kupio za siću greškom rada porezne uprave koja im nije dopustila obročnu otplatu poreznog duga i sada ih želi deložirati iz njihovog jedinog doma. ZADRANI, ne budite beskičmenjaci, dođite sutra mirnim okupljanjem i pasivnim otporom podržati obitelj Vukić pred njihovom kućom (deložacija je najavljena u 11h ) na adresi Jure Kastriotića Skenderbega 25, Arbanasi, 23000 Zadar, glavna ulica kroz Arbanase, 100 metara od crkve Gospe Loretske

OB
-obrisani-
19:00 07.11.2012.

zmajevakchi, pozovite pod hitno ministricu Opačić, Linića, Mrsića i sve dobrodušne vladajuće. Ima ovakvih obitelji diljem Hrvatske, što je sramota za ovu državu. Neka se zadrani udruže kao što su se udruživali kada je bio u pitanji general Gotovina. Ako ova država nema sluha za ispravak ili potenciranje nepravde koja je obitelji nanesena, tada bi trebali zamjeniti mjesta sa onima koji bi proiznašli neko pravedno rješenje. Koliko sredstava se utroši na njihove šetnje, na njihovo razbacivanje našeg novca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije