Manipulacije

I dalje se ne zna po kojim će se pravilima voditi bitka za Sabor

\'20.10.2010. Zagreb, Hrvatska - Ustavni sud, 6. sjednica na kojoj se raspravlja o referendumu o izmjenama zakona o radu. Jasna Omejec. Photo: Petar Glebov/PIXSELL\'
Petar Glebov/PIXSELL, arhiva
Autor
Ivanka Toma
24.03.2011.
u 22:30

Ustavni sud treba donijeti mišljenje o propisima za provođenje izbora i obavijestiti Sabor, kaže dr. Smerdel

Ustavni sud trebao bi hitno razmotriti sve propise koji utječu na izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, o tome sazvati sjednicu, donijeti svoje mišljenje te o njemu obavijestiti Hrvatski sabor.

Na taj način, smatra suautor Ustava prof. dr. Branko Smerdel, Ustavni sud može pomoći u prevladavanju potpuno nesređene i neustavne situacije u vezi s izbornim propisima. Budući da je 11. ožujka bio krajnji rok do kada se moglo mijenjati izborno zakonodavstvo (godinu dana prije izbora ne smiju se mijenjati izborna pravila), jedino što preostaje jest da ustavni suci usvajanjem mišljenja unesu malo reda.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec najavila je da će se 11. travnja održati sjednica na kojoj će se stručno raspraviti problematika Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama po kojemu se, kako to tvrde svi koji su podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti, SDSS Milorada Pupovca privilegira u odnosu na ostale manjine.

Ustavni suci, može se čuti, skloni su tome da se spomenuti zakon ukine, unatoč tome što se njime propisuje način na koji glasaju manjine. Kažu da to nije izborni zakon, nego zakon o pravima nacionalnih manjina.

Sporno je što manjine zastupljene s više od 1,5 posto imaju zajamčena najmanje tri zastupnika u Saboru, a svoju zastupljenost ostvaruju općim biračkim pravom. A to ide izravno na ruku HDZ-ovu koalicijsku partneru SDSS-u.

Dr. Smerdel u kolumni za Novi informator ne dvoji da je taj propis neustavan. Kako je rok za izmjenu izbornog zakonodavstva istekao, Ustavni sud bio bi dužan odrediti po kojim će se propisima održati izbori. No, manipulacije propisima takvog su opsega da ih ustavni suci više ne mogu ispraviti.

Komentara 4

OB
-obrisani-
22:38 24.03.2011.

Pitajte Šeksa. On zna.

MR
mravac
02:57 25.03.2011.

Crne torbe su pune novaca I ići će se uskoro na izbore.Zna se kako se malverzacije rade,experti iz HDZa to rade godinama. Izborna jedinica na primjer Lička dati će 20 zastupnika a ima 60 tisuća stanovnika. Izborna jedinica splitska dati će 8 zastupnika a ima 200 tisuća stanovnika. I tako to redom ide sve u korist Šeksa majstora u prekrajanju granica.

MR
mravac
03:01 25.03.2011.

Po čemu to SDSSovi članovi vrijede 2 glasa po osobi..Po Šeksonji to su im koalicijski partneri i tako mora biti. A mali hrvatići ne vrijede ni pola glasa,veoma ustaljena i poznata stvar.Živio HDZ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije