normalizacija odnosa

I. Deda: Srbija i Kosovo po modelu Zapadne i Istočne Njemačke

\'30.07.2011., Mitrovica, Kosovo, - Albanci na sjeveru Kosova odsjeceni su od ostatka zemlje zbog srpskih barikada na regionalnim prometnicama. Slovenski KFOR na srpskoj barikadi u Rudarima. Photo: An
Anto Magzan/Pixsell
25.12.2011.
u 10:45

Uskoro će i preostalih pet članica EU priznati kosovsku državnost, kaže Edita Tahiri.

BEOGRAD - Savjetnik predsjednice Kosova Ilir Deda tvrdi kako Rezolucija 1244 UN "više ne odgovara prilikama na Kosovu" i ocijenio da je najrealnija opcija za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova model Istočne i Zapadne Njemačke, piše novosadski Dnevnik.

- Taj model je najrealnija opcija normalizacije odnosa Kosova i Srbije i on će služiti izgradnji novih odnosa između dvije zemlje, a tada će doći do potpune stabilizacije prilika na Zapadnom Balkanu - kaže Ilir Deda dodajući kako je "žalosno" gledati Beograd kako se bavi prevladanim političkim ciljevima i ocijenio da takva politika šteti samoj Srbiji a najviše kosovskim Srbima.

Prema njegovom mišljenju, osnovni preduvijet za normalizaciju odnosa dviju država, rješavanje problema na sjeveru Kosova gdje Srbi barikadama i na druge načine priječe ulazak i instaliranje kosovskih institucija na taj dio Kosova. Deda tvrdi kako "dvije trećine kosovskih Srba prihvaćaju autonomiju koju im jamči kosovski ustav, pa to trebaju činiti i Srbi sjeverno od Ibra".

Savjetnik kosovske predsjednice podsjeća kako "nitko ne uvjetuje europske integracije Srbije priznavanjem neovisnosti Kosova" i dodao kako je "Kosovu u interesu da Srbija napreduje prema EU, jer to podrazumijeva i europsko ponašanje i odgovornost".

Edita Tahiri: Uskoro će i preostalih pet članica EU priznati kosovsku državnost

A šefica pregovaračkog tima Prištine u pregovorima s Beogradom, Edita Tahiri ocijenila je da će pet država članica EU, koje do sada nisu priznale Kosovo, to u budućnosti učiniti, javlja agencija Beta.

- Sigurna sam da će pet država EU koje nisu priznale našu neovisnost to u budučnosti učiniti i shvatiti i priznati neovisnost Kosova i novu realnost na Balkanu - da postoji sedam država koje su proistekle iz bivše Jugoslavije. Odlukama na posljednjem samitu EU, koje približavaju Kosovo Europskoj uniji, pet država koje nisu priznale Kosovo, glasovale su u njenu korist. To su prvi znaci da se oni kreću prema priznanju - rekla je Edita Tahiri za turski dnevnik Zaman, a prenosi agencija Telegrafi.

Na pitenje hoće li Kosovo nastaviti dijalog ako Srbija ne bude ostvarila sporazume koji su do sada postignuti, šefica prištinskog pregovaračkog tima je rekla kako Kosovo opredeljeno za dijalog i regionalnu saradnju.

- Mi vjerujemo da je budučnost regije dijalog i suradnja. No, želimo vidjeti da EU, kao jamac dijaloga učini napredak u ostvarivanju sporazuma koristeći diplomaciju i odlaganje kandidature - pojasnila je dodajući kako za europske integracije i za Srbiju i za Kosovo "treba vremena".

Ključne riječi

Komentara 171

KO
Kosovac
17:34 25.12.2011.

@ zeljkonl: tako je.. ničija nije gorela do zore pa neće ni njihova!

SI
Srbija i C.zvezda su mi sve
18:28 25.12.2011.

vinotok VL je srpski...odleprsaj...

FO
Folirant
13:15 25.12.2011.

Mislijo sam na Vinotok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije