POGORŠANJE DILJEM EUROPE

I Njemačka se sprema na drastičnu promjenu vremena: U dijelovima zemlje bi moglo napadati dva metra snijega

Bavarska: Zimski uvjeti na cestama
Stefan Puchner/DPA
11.09.2024.
u 12:24

Prema vremenskoj prognozi, od četvrtka 12. rujna ujutro u nekim niskim gorskim predjelima moguć je čak i mraz. Od petka bi moglo biti obilje kiše i snijega

Njemačka se priprema za početak zime. “Ovo je iznimno nasilna promjena vremena kakvu rijetko iskusite. Do vikenda bi u Alpama moglo pasti dva do tri metra svježeg snijega. Također postoji golema opasnost od poplava u dijelovima Europe", upozorava meteorolog Dominik Jung wetter.net u svom najnovijem videu o vremenu, prenosi Fenix.de. Od srijede (11. rujna) maksimalne vrijednosti u Njemačkoj su obično samo oko 15 stupnjeva.

Prema vremenskoj prognozi, od četvrtka 12. rujna ujutro u nekim niskim gorskim predjelima moguć je čak i mraz. Od petka bi moglo biti obilje kiše i snijega. Vremenski modeli su od ponedjeljka (9. rujna) pomaknuli oborinu dosta istočnije. Sada se regionalno od Poljske do Austrije očekuje 200 do 300 litara kiše unutar dva do tri dana. Od 1000 do 1500 metara nadmorske visine može biti i snijega. To bi bilo do tri metra svježeg snijega sredinom rujna.

Meteorolog je objasnio kako se područja niskog tlaka kreću od jugozapada prema Njemačkoj, često preko Sredozemlja. To dovodi vlažan, topao zrak koji se susreće s hladnim zrakom. To može uzrokovati obilne kiše, a ponekad čak i poplave, osobito u južnoj i istočnoj Njemačkoj. Zimi se u Bavarskoj također mogu dogoditi obilne snježne padaline. "Tipični su ekstremni vremenski uvjeti s jakom kišom, grmljavinom ili snijegom, koji mogu izazvati kaos jer se često kreću sporo i traju duže", objašnjava meteorolog Dominik Jung.

VEZANI ČLANCI:

Nakon kišne i djelomično snježne vremenske faze na višim nadmorskim visinama, Njemačka i Bavarska bi se krajem mjeseca mogle suočiti s promjenom vremena. Prema sadašnjim izračunima, područje visokog tlaka širi se srednjom Europom i moglo bi donijeti ugodno kasnoljetno vrijeme. “To bi bilo indijsko ljeto s puno sunca i suhim vremenom”, kaže Jung.

FOTO Ovdje živi hrvatska elita: U nestvarnom luksuzu u centru Zagreba uživaju Dalić, Kramarić, Petir...

Bavarska: Zimski uvjeti na cestama
1/22

Komentara 3

Avatar svinjski_biser2
svinjski_biser2
15:09 11.09.2024.

mogli bi i vi malo ohladiti za promjenu sa nebulozama....

TR
Trgovac
15:27 11.09.2024.

Bit ce ovo pocetak neke nove zime.

PR
prajdali100
14:18 11.09.2024.

Tko će čistiti toliki snijeg po ovoj vrućini ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije