I pedijatri spremni na stručno udruživanje i zajednički nastup prema Ministarstvu zdravstva

08.01.2009.
u 14:54

Po uzoru na liječnike obiteljske medicine, na stručno udruživanje i zajednički nastup prema Ministarstvu zdravstva spremni su i pedijatri, potvrdila je danas predstavnica pedijatara u Povjerenstvu za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatske liječničke komore dr. Mirjana Kolarek-Karakaš.

- Skloni smo udruživanju i na razini cijele primarne zaštite jer želimo da se i nas pita kada se donose odluke važne za organizaciju naše službe. Kada to nije tako, kod kolega se javlja revolt, a smatramo da kao praktičari najbolje znamo što treba nama i našim pacijentima - izjavila je za Hinu dr. Kolarek-Karakaš, ujedno i predsjednica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatskog društva preventivne i socijalne pedijatrije.

Ističe kako su u stvaranju prijedloga reforme pedijatri bili vrlo malo kontaktirani i uvažavani, a prijedlozi koje je uputila kao predstavnica pedijatara i članica radne skupine za izradu nacrta prijedloga ugovaranja u Ministarstvu zdravstva nisu imali gotovo nikakva odjeka ni učinka.

- Tražili smo i prijam kod ministra, ali nismo naišli na otvorena vrata. Mi smo za dijalog, razmjenu mišljenja, i prije svega za uvažavanje struke. Bez suradnje pedijatara i Ministarstva zdravstva nije moguće unaprijediti kvalitetu zdravstvene zaštite djece - ističe dr. Kolarek-Karakaš.

Pedijatri, koji skrbe o 83 posto dječje populacije na razini primarne zdravstvene zaštite, nezadovoljni su prijedlogom reforme zdravstva jer ona ne zadire u strukturalne promjene i ne rješava probleme manjka pedijatara, neprimjerenih normativa i standarda, odnosno prevelikog broja pacijenata u skrbi. Pedijatri se u prvom redu zalažu za unapređenje kvalitete zaštite djece, što očigledno nije bio cilj ove reforme, naglašava dr. Kolarek-Karakaš.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije