Ekološka bomba

I vijećnici protiv opasnog otpada! Traže poništenje dozvole T7 VIS-u

prosvjed
kristina štedul fabac/pixsell
12.07.2011.
u 15:00

"Hoćemo disati!" jedna je od poruka s letaka koji su dijeljeni političarima na ulazu u vijećnicu

Županijska skupština jednoglasno je zaključila da će od Ministarstva zaštite okoliša tražiti preispitivanje dozvole kojom se tvrtki T7 VIS omogućuje spaljivanje 10.000 tona opasnog otpada na godinu u središtu Duge Rese.

Zagađuje li se i voda?

Skupštinare su na ulazu u gradsku vijećnicu, “naoružani” transparentima i letcima s natpisima “Nije vam dosta što ste nas opljačkali, sad nas još želite potrovati!?”, “Ne želimo opasni otpad! Ne želimo rak!” i “Želimo disati”, dočekali prosvjednici, članovi dugoreške Građanske inicijative i karlovačke Udruge za zaštitu okoliša.

 – Želimo da se trajno zabrani spaljivanje opasnog otpada u Pamučnoj i želimo u tome potporu županijskih vijećnika – rekla je Blaženka Petrak iz Građanske inicijative, čiji su članovi raspravu županijskih vijećnika o opasnom otpadu u Dugoj Resi pratili na galeriji vijećnice. Iako se očekivalo da će o toj temi prva govoriti Mirjana Bašić (HNS), Pandorinu kutiju otvorila je Olga Grgurić (HDZ) upitavši treba li za gospodarenje otpadom izraditi studiju utjecaja na okoliš. M. Bašić zapitala je kako je moguće da je dozvola izdana, iako je zbog istih poslova podignuta kaznena prijava i četiri optužna prijedloga.

 – Zanima me koristi li ova tvrtka i vodu Mrežnice i ima li za to neku dozvolu ili koncesiju – zapitala se Bašić.

Odgovarajući na pitanja, župan Ivan Vučić predložio je pokretanje postupka oduzimanja sporne dozvole, za što je odmah s galerije dobio pljesak. No, taj prijedlog ubrzo je zapeo u proceduralnim ograničenjima, a Boris Ožanić (SDP) zatražio je i osnivanje povjerenstva.

 Pljesak Jelkovcu

 Najveći pljesak dobio je Vlado Jelkovac (HDZ).

 – Nisam za to da se miješamo u struku županijskim službama i ministarstvu. Moramo donijeti političku odluku da nismo za opasni otpad u Dugoj Resi, za što smo, siguran sam, svi. Zvalo se to odluka, zaključak ili prijedlog, svejedno je – rekao je Jelkovac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije