Vukovar dobiva svoje pivo! Pa je tako drugi grad u Slavoniji s
autohtonim proizvodom od ječmenog slada. Krajem prošloga mjeseca
poduzetnik Nenad Blažev u svome pogonu za proizvodnju soda-vode krenuo
je proizvoditi Vukovarsko pivo.
– Proizvodnja piva logičan je slijed naših dosadašnjih aktivnosti jer
smo krenuli sa soda-vodom, za što smo iskopali arteški bunar s
kvalitetnom vodom što je osnovni preduvjet kvalitetnoga piva. Koristimo
isključivo domaći hmelj i ječmeni slad, a uvozimo samo pivski kvasac
jer se on ne proizvodi u Hrvatskoj – objašnjava Blažev.
Trajnost 30 dana
Tajnu formulu piva zlatno-žute boje Blažev ne želi otkriti, osim
detalja da ga proizvode na prirodan način i prema bavarskim zakonima o
čistoći piva iz 1516. godine. Osim iskričave boje, pivo je bogatoga
okusa, a dobiveno je bez upotrebe konzervansa. Blažev dodaje kako nema
ni pasterizacije te je sačuvana veća količina vitamina B i H. Zbog
dobivanja na “hranjivosti”, izostajanja pasterizacije, smanjen je rok
trajanja Vukovarskog piva. Ono se mora popiti u roku trideset dana, a
ljubiteljima “soka od ječma i hmelja” to neće smetati.
– Pivo je da se pije, a ne da se gleda i čuva. Trenutačno na dan
proizvodimo 1500 litara, u jednoj smjeni, a bude li većeg interesa
kupaca, kapacitet ćemo i povećati – rekao je Blažev koji već ima nešto
više od 15 stalnih kupaca. Proces dobivanja jedne boce piva traje tri
tjedna. Koristi suvremenu tehnologiju i to od ulaska vode iz arteškog
bunara u sustav te njezina miješanja s potrebnim sastojcima do kuhanja
i točenja u boce.
Nema puno filozofije
– Proizvodnja piva nije neka posebna filozofija. No istovremeno je to
zahtjevan i mukotrpan posao. Filozofija u našoj tvrtki je da ne pričamo
i ne govorimo puno. Probajte pivo i uvjerite se u kvalitetu – dodaje na
kraju vukovarski poduzetnik.
SOK OD JEČMA I HMELJA Nenad Blažević ostvario želje pivopija