RATOVANJE MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA

'Ideja biranja svojih veleposlanika nije samo primjer loše prakse, već je i suprotna duhu Ustava'

Foto: Kolaž/Pixsell
1/3
12.03.2021.
u 16:54

Predsjednik Zoran Milanović je pak rekao da ne želi ratovati s premijerom Andrejem Plenkovićem oko imenovanja veleposlanika, ali i istaknuo da se mora znati tko stoji iza kojeg kandidata

Milanovićevo traženje da se imenovanje veleposlanika podijeli između dva "brda" pokušaj da je ih se pretvori u nešto što ne bi trebali biti - oni ne predstavljaju premijera ili predsjednika, već državu. Ideja da svatko bira "svoje" veleposlanike nije samo primjer loše prakse, već je i suprotno slovu i duhu Ustava koji kaže da premijer i predsjednik suodlučuju o vanjskoj politici.

To znači da se moraju složiti oko lista, a ne podijeliti leno i svatko postavljati svoje - komentirao je izvor blizak Vladi traženje predsjednika Milanovića da se veleposlanička mjesta podijele između njega i premijera.

Problem, nastavljaju, nije toliko u imenima jer nisu do sad imali informacije s Milanovićeve strane da bi netko s predloženih lista - a govorilo se u Davoru Stieru u Vatikanu - bio neprihvatljiv, već je on konceptualan, dodaju.

Predsjednik Zoran Milanović je pak rekao da ne želi ratovati s premijerom Andrejem Plenkovićem oko imenovanja veleposlanika, ali i istaknuo da se mora znati tko stoji iza kojeg kandidata. Kazao je kako mu je Plenković još prošle godine ponudio listu kandidata za veleposlanička mjesta, ali je on “nije htio ni pogledati”.

- Zamolio sam ga da on sam odabere što želi, odnosno koji su mu prioriteti - kazao je predsjednik i dodao da on nema svoje kandidate za ta mjesta, niti je s ikim razgovarao "jer ne zna s kojim će mjestima raspolagati“.

 

Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

 

Komentara 4

FM
fmica
17:25 12.03.2021.

volim kad brat ubdaš kene na brata ubdaša....

FB
fbedekovic963
18:24 12.03.2021.

Nisam pristran ...Cini mi se da Milanović ne dozvoli da ga ovi iz HDZ samo tako u uguravaju u - država to smo mi

IB
iva.begovic
17:10 12.03.2021.

ne predstavljaju ni premijera ni predsjednika nego drzavu. Ok. Ali ne moze ih drzava predloziti ni izabrati. Dosta je skrivanja iza fraza, zelimo transparentnost i osobnu odgovornost onih koji predlazu i odlucuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije