NAKON EKSHUMACIJE

Identificirali dvoje civila iz Vukovara, utvrđen identitet poslije 25 godina: 'Samo su jednog dana došli i odveli ga'

Vukovar: Ministar Medved na završnoj identifikaciji posmrtnih ostataka dviju nestalih osoba u Domovinskom ratu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/16
27.08.2024.
u 14:05

Poslije četvrt stoljeća od ekshumacije danas je u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar održana završna identifikacija dvije muške osobe koje su nestale iz Vukovara u jesen 1991. godine. Radi se o Peri Krželju i Josipu Šatoroviću koji su kao vukovarski civili odvedeni i ubijeni, a potom pokopani u masovnu grobnicu na lokaciji Šarviz dola.

Govoreći o Peri Krželju, koji joj je bio ujak, Barbara Jurkić je rekla kako je on bio civil te da su samo jednoga dana došli i odveli ga u Velepromet. Tamo je bio angažiran na pravljenu drveni sanduka za pokapanje mrtvih. - Kada ga više nisu trebali onda su ga likvidirali. Znali smo da je nestao 1991. godine i sve do sada nismo znali ništa o njemu – rekla je Jurkić.

Identifikaciji je prisustvovao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je rekao kako Hrvatska trenutno traga za 1792 osobe nestalim tijekom Domovinskog rata kao i da je s ove dvije završne identifikacije završen proces identifikacija ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica na lokalitetu Šarviz dola kod Vukovara.

- I ovo pokazuje našu usmjerenost da riješimo pitanje nestalih osoba. Identifikaciju ovih osoba pomogla je suvremena laboratorijska oprema koju smo nabavili prije nekoliko godina. Zato su nam potrebni uzroci krvi članova obitelji kao i širih članova obitelji koje i ovom prilikom pozivam da se odazovu i daju više uzoraka krvi kako bi nam pomogli u ovom postupku – rekao je Medved. Pojasnio je kako je u identifikaciji njegovog tijela ključan bio uzorak krvi koji je prošle godine dao jedan član njegove obitelji ali i oprema koja se koristila.

VEZANI ČLANCI: 

Dodao je kako niti dalje nema nikakve suradnje s nadležnim tijelima iz Srbije kako bi se riješilo pitanje nestalih. Po riječima Medveda nema niti naznaka takve suradnje te je pozvao sve koji imaju bilo kakve informacije o pojedinačnim i masovnim grobnicama da te informacije proslijede hrvatskim nadležnim tijelima.

- U isto vrijeme provodimo istražne radnje i iskapanja na više lokaliteta među kojima je i komunalno odlagalište Petrovačka dola kod Vukovara gdje smo do sada pronašli posmrtne ostatke najmanje deset osoba nestalih tijekom Domovinskog rata. Da bi došli do posmrtnih ostataka morali smo ukloniti oko 90 000 tona otpada, a ako bude trebalo ukloniti ćemo cijelo to brdo da pronađemo posmrtne ostatke osoba koje su tamo pokopane – zaključio je Medved.

>>> Pronađena još jedna masovna grobnica: Otkrivena tijela na komunalnom odlagalištu

Vukovar: Ministar Medved na završnoj identifikaciji posmrtnih ostataka dviju nestalih osoba u Domovinskom ratu
1/21

Komentara 1

ŠI
Šime
17:36 27.08.2024.

Kako to da u otkivanju ne pomaže bivši koalicijski partner HDZ-a SDSS na čelu s gosp.Miloradom Pupovcem i gospođom Jeckov?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije