kako smanjiti minus

Idu novi nameti. Vlada priznala da priprema rezanje deficita

Slavko Linić
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
05.04.2014.
u 11:47

Oporba: Neće ići bez rezanja prava, plaća, mirovina, socijale

– Cijelo vrijeme razgovaramo s Europskom komisijom, kao i sve druge države. To traje godinama u nekim slučajevima. Naše prve mjere prilagodbe bile su prilično izdašne i velike – to je 1,8% BDP-a prilagodbe. To su veliki iznosi. Komisija je u preporukama tražila 2,3%. Ne znam hoćemo li moći doći do tog iznosa u uravnoteženju. Ići ćemo prema tom iznosu, ali ne tako da napravimo situaciju kao u Grčkoj, da u RH ubijemo svaki rast, svaku mogućnost investicije ili ulaganja. To tako ne može biti – prokomentirao je premijer Zoran Milanović najnoviju vijest da Europska komisija nije zadovoljna fiskalnom prilagodbom koju je rebalansom proračuna provela hrvatska Vlada. U kontaktima s Banskim dvorima iz Komisije su dali do znanja da ostaju pri svom prijašnjem stavu o potrebi smanjenja strukturnog deficita od 2,3 posto, što znači da očekuju dodatno smanjenje deficita za približno 1,3 milijarde kuna!

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić potvrdio je jučer da Vlada priprema dodatne mjere kojima će postići taj cilj, mimo ovih koje su već ugrađene u rebalansirani proračun i primjenjuju se od 1. travnja. Poduzetnici od ovog mjeseca plaćaju 15 posto zdravstvenog doprinosa, a povećane su i trošarine na duhanske proizvode, porez od dobitaka na sreću za veće iznose te neke koncesije.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Šute o detaljima

Glasnogovornik povjerenika za ekonomske i monetarne poslove Ollieja Rehna kazao je jučer da Komisija trenutačno proučava proračunske mjere koje joj je dostavila hrvatska Vlada i nije želio prejudicirati ishod te procjene. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kaže da će biti još mjera i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani proračuna.

– Više od toga ne mogu vam reći, a cijeli reformski plan predstavit ćemo na sjednici Vlade 24. travnja. Mislim da je bolje napraviti taj dodatni napor i smanjiti deficit za još 1,3 milijarde kuna nego ući u nepotrebnu svađu s Europskom komisijom koja bi mogla rezultirati nametanjem mjera iz Bruxellesa. Ovako ćemo barem i dalje zadržati autonomiju i sami voditi politiku Vlade – rekao je Grčić. Opozicija je jedva dočekala ovakav rasplet situacije pa je Tomislav Karamarko opet zazivao prijevremene parlamentarne izbore.

– Ova vlada krivo predviđa, krivo računa, oni to rade nasumce i vrlo često to rade da bi obmanuli javnost i kupili mjesec-dva dana – kazao je Karamarko. Bivša premijerka Jadranka Kosor pokazala je više razumijevanja i kazala da se toliko smanjenje deficita neće moći provesti bez smanjivanja nekih prava.

Ostaju plaće i mirovine

– Ne mislim samo na plaće nego sve ono što se financira iz proračuna: mirovine, socijalna prava, to je više od 80 posto proračuna. Bez toga bojim se da neće ići jer znam da smanjivanje u ministarstvima ide gotovo do gole kosti, dakle zaustavljene su i te neke minimalne investicije koje su postojale i sad smo došli do prava – prokomentirala je Jadranka Kosor. Laburist Branko Vukšić predlaže da se štedi na agencijama, javnoj i lokalnoj samoupravi, gdje postoji prostor za kresanje. No, Vukšić upozorava da se nitko rigoroznim štednjama nije izvukao iz krize.

– To vodi grčkom scenariju. Grčka je daleko više dužna nego što je bila prije i zato se nadam da će i ovdje pobijediti druga opcija koja će se znati suprotstaviti Bruxellesu – kazao je Vukšić.

>> Bruxelles odbio plan štednje hrvatske Vlade!

>> Linić: Uz rebalans, Vlada ide i sa svojim programom smanjenja deficita

Komentara 80

PO
podravacc
13:38 05.04.2014.

pa normalno da propadamo kad se godinama uništava domaća proizvodnje u korist uvoza....bez proizvodnje nema potrošnje,a kod nas se samo čeka kad će turistička sezona koja traje 5 mj da se zakrpaju rupe

ST
stivirej
15:41 05.04.2014.

Zanimljivo.....svima je teško a Todorić uša u klub milijardera i probio granicu prve milijarde dolara. Pa su tu još Tedeski, prijatel od Zokija i ostali, koji su još bogatiji i bogatiji u vrijeme ove krize. Zanimljivo...vrlo!

VI
vipjerry
13:09 05.04.2014.

Moglo bi se desiti da umjesto rezanja deficita ovaj put bude rezanje glava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije