VRLO JE TRAŽENA

Imate kovanicu od 2 eura u džepu? Za jednu posebnu može se dobiti više od 2.500 eura

pixabay
28.09.2024.
u 15:42

Važno je da se radi o kovanici koja je izdana u vrlo malo komada jer se radi o ''posebnoj kolekciji'', ili pak ako ima grešku, a jedna takva je dolazi iz Njemačke

Kovanica od dva eura ponekad može vrijediti puno više od toga, sudeći po kolekcionarima koji bi dali paprene iznose da je posjeduju. Zato je važno i pomno proučiti svaku takvu kovanicu koja se pronađe u vašem novčaniku, a Fenix Magazin donosi i kako. 

Naime, važno je da se radi o kovanici koja je izdana u vrlo malo komada jer se radi o ''posebnoj kolekciji'', a jedna takva je dolazi iz Njemačke, gdje jedan novčić vrijedi i do 1.000 puta više. U ovom slučaju radi se o Kölnskoj katedrali koji je u Njemačkoj izdan 30 milijuna puta, a jedna greška na njemu zapravo je izazvala dramatičan rast njene vrijednosti.

Ona je bila izdana 2011. godine, a u optjecaj su ušle krivo kovane kovanice. Na sebi ima zlatnu katedralu, a ispod piše malim slovima Sjeverna Rajna-Vestfalija'', dok je zlatni motiv okružen dvanaest zvjezdica i godinom 2011. Međutim, na sebi ima nepravilne reljefe kod kojih motiv u sredini nije okrugao ili su vidljive ogrebotine, zbog čega je smatra ''krivom''. Upravo takva, baš zato što nije jasno koliko je kovanica u optjecaju, se na eBayu prodaje za čak 2.500 eura. 

Za ipak znatno manji iznos, ali i dalje visok, prodaju se i kovanice iz Vatikana iz 2005. Na kovanici od dva eura za Svjetski dan mladih u Kolnu ''“XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTU'', prikazana je njemačka zgrada na vatikanskoj kovanici. Ona se i bez tiskarske greške prodaje za više od 200 eura jer ih je tek 85.000. 

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će hrvatski gradovi izgledati za 100 godina. Rezultati su fascinantni

1/13
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar patkovic
patkovic
16:06 28.09.2024.

uzmi pa nešto radi i zaradi a pregledati ojere

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije