Požar na smetištu

Imoćani dišu na škrge: Kozjačić dimi i smrdi kao zagoreni lonac

imotski (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/7
19.07.2011.
u 16:53

Vatra se zapalila u petak uvečer, a sanacija je počela u ponedjeljak. Vatrogasci deponij natapaju vodom, a kamioni goruće smeće nasipavaju zemljom

– Koja je vas ljuta nevolja natjerala da ovdje dođete, udisati ovaj otrov?! Znate li vi što je ovo? Ljudi, kada bi znali, selili bi se. Bježite odavde, ne dišite ovo ako ne morate – prijateljski nas je na gorućem deponiju Kozjačić, samo nekoliko kilometara iznad Imotskog, upozorio jedan od vatrogasaca koji je s maskom na licu gasio požar. Gori još od petka uvečer, a situacija je u utorak znatno bolja nego proteklih dana kada se u gradu i okolnim selima doslovno nije moglo disati od dima i neugodnog mirisa.

Kozjačić je zapravo usahlo kraško jezero u koje se već desetljećima deponira otpad. Danas izgleda kao zagoreni lonac, čađav i usmrđen, iz kojega još uvijek suklja gusti, crni dim koji štipa za nos.
– Ova rupa na sredini nastala je zato što je smeće izgorjelo. Čule su se i detonacije, valjda ljudi bacaju metke ili eksplozivne naprave, što ja znam – objašnjava nam drugi vatrogasac. Umorni i iscrpljeni kažu da im je smjena od 7 do 19.

Deponij na kojem otpad odlaže Imotski i još osam obližnjih općina i dalje dimi, mjestimice ima i otvorene vatre, ali zahvaljujući neprekidnom polijevanju vatrogasnim šmrkovima i nasipanju zemljom koje je počelo u ponedjeljak uvečer, situacija je nešto bolja nego proteklog vikenda, kada su se Imotski i susjedna sela doslovce gušili u dimu.

– Ma što ću vam govoriti, tri noći već ne spavamo. Vitar s Kozjačića puhao je baš po Imotskom, a manje okolo po selima. Mi smo prvi na udaru. Noću je najgore. Grad obavijen dimom i smradom. Vrućina, a prozore ne smiš otvoriti – priča konobarica Jela u kafiću na rubu grada od kojega cesta vodi prema Kozjačiću.

Dolazak bivšeg premijera Ive Sanadera u Remetinec samo je nakratko uspio zasjeniti imotsku top-temu koja je zavadila Grad Imotski i općine nekadašnje Imotske krajine, kao i gradonačelnika s direktoricom komunalnog poduzeća. U ponedjeljak je Gradsko vijeće Imotskog donijelo odluku o preuzimanju Kozjačića od komunalnog poduzeća Topana koje njime upravlja, a ostalim korisnicima zabranjeno je deponiranje smeća. U priču se uključio i župan Ante Sanader, situacija se lagano smirila, a Imoćani su ipak zadovoljni jer je sanacija počela, odnosno Kozjačić su počeli nasipavati zemljom i doslovce gušiti vatru.

– Neka ugase da više ne dimi, a lako će se oni dogovoriti, svi su u istoj stranci, HDZ-u – kažu poznavatelji prilika u kafiću.
– Ako ćete pisati istinu, napišite da su mještani Ćosića unazad tri-četiri tjedna izbrojili 40 kamiona makarskih registarskih oznaka kako po noći dovoze balirano smeće na naš Kozjačić. Sramota! – tvrde žitelji Imotskoga.

Prosvjedovat će, kažu, na gorućem deponiju jer im je dosta svega.

– Na Kozjačić može dovest smeće tko hoće. Netko skuplja lovu, a mi gutamo smrad. To je stara priča koja nikad nema kraja – tvrde Imoćani. A kraj problema bit će tek kada se izgradi županijski Centar za gospodarenje otpadom. Ne samo za Kozjačić nego i za Makarsku, koja nema gdje sa svojim smećem, Trogir čiji je deponij u Planom nekidan gorio, ali i Split jer je Karepovac već godinama pretrpan. No, Centar u Lećevici bio je projekt sada već bivše ministrice Marine Matulović-Dropulić. Je li i projekt koji je Europska unija vratila na doradu bivši, još je neizvjesno. U Županiji tvrde da nije, a predstavnici ekoloških udruga koji ne daju Lećevicu tvrde da jest. U svakom slučaju, problema poput ovoga na Kozjačiću bit će opet i kada se vatra koja danas gori ugasi.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
10:00 20.07.2011.

pa to je smeće imoćana. kako im može smrditi njihovo smeće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije