KAZNE

Inspekcija će podnijeti prekršajnu prijavu protiv PUTO-a

06.10.2001.
u 00:00

* Direktor PUTO-a Vladimir Gažić napominje da preksinoć nije izbio požar i oblak nije bio od klornog dima

Povećanje onečišćenih tvari u PUTO-u, čiji se oblak preksinoć proširio na naselje Jakuševac, o čemu je Večernjak pisao, dogodilo se kad su se usitnjavali lijekovi koji su trebali biti spaljeni, ustanovio je inspektor Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja nakon jučerašnjeg očevida. U Ministarstvu kažu da se kemijska reakcija lijekova dogodila u normalnom procesu njihova spaljivanja te su lijekovi imali sve prateće papire Agencije za poseban otpad. No zbog nepozivanja Inspekcije za zaštitu okoliša na mjesto događaja, čime je prekršen Zakon o zaštiti prirode, u Ministarstvu najavljuju da će se protiv PUTO-a podnijeti prekršajna prijava. Inspekcija je o preksinoćnjem događaju u palionici opasnog otpada doznala od Večernjeg lista. No u PUTO-u napominju da bi i oni obavijestili inspekciju.

- Događaji, primjerice preksinoćnji, uobičajni su u palionici i voditelj smjene vjerojatno je smatrao da ne treba odmah obavijestiti inspekciju. To bi sigurno ujutro učinio tehnolog, no inspektor ga je preduhitrio - objašnjava Vladimir Gažić, direktor PUTO-a.

Napominje kako u PUTO-u preksinoć nije izbio požar i oblak nije bio od klornog dima. Jednako kao inspektor, objašnjava kako se dogodila reakcija za usitnjavanja lijekova i pripremanja smjese za spaljivanje.

- Naši su radnici opremljeni za rad u palionici, a preksinoć su imali maske za jednokratnu upotrebu, što je normalno. S Ministarstvom zdravstva imamo ugovor o spaljivanju lijekova kojima je prošao rok upotrebe i sreća je da tako možemo zbrinjavati taj otpad - kazao je V. Gažić. Napominje da se ispusti plinova u palionici mjere svakodnevno svakih pola sata te se šalju Institutu za toksikologiju.

- Neosnovane su tvrdnje da se krivotvore mjerenja ispusta štetnih tvari. To bi bio ekološki zločin koji nikada ne bih mogao učiniti - odrješit je V. Gažić.

No slaže se s tvrdnjama da sav medicinski otpad ne završava u PUTO-u jer neke ga bolnice sakriju među ostali otpad. Mogući je razlog štednja zato što se spaljivanje u PUTO-u plaća.

J. Bohutinski

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije