IZAZOV PROMJENE

Integracija regionalnih burzi bez alternative

Rovinj: Regionalna financijska konferencija Izazov promjene
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/2
19.10.2024.
u 07:25

Naglašeno je kako kapital ne poznaje granice te je nužno ujediniti resurse i ujednačiti pravila i institucionalni okvir

Predsjednici uprava renomiranih tvrtki – Blaž Brodnjak iz NLB banke, Mario Klarić iz Professio Energije i Luka Orešković, partner u tvrtki Prosperus Invest i Bosqar Invest – raspravljali su o potencijalu hrvatskih tvrtki da putem tržišta kapitala prikupljaju daljnja sredstva za svoj rast i razvoj, kao i preprekama i izazovima na tom putu. Zaključak panelista je da, iako je hrvatsko financijsko tržište mlado, postoje brojni uspješni primjeri tvrtki koje su se odlučile za prikupljanje kapitala putem kanala i alata Zagrebačke burze, no svakako je potrebna daljnja edukacija te dorada zakonodavnog okvira, čulo se na regionalnoj financijskoj konferencija Izazov promjene, u organizaciji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) i Zagrebačke burze, koja je okupila više od 570 sudionika iz domaće i međunarodne financijske zajednice. Drugu polovicu konferencije obilježile su stručne rasprave o tome jesu li kompanije spremne za tržišta kapitala, značaju i ulozi regionalnih burzi kao financijskih središta i kako oblikovati budućnost hrvatskog tržišta kapitala.

Stručna rasprava pod nazivom Regija kao financijsko središte: uloga regionalnih burzi, prvi put je na jednom mjestu okupila predsjednike uprava čak šest regionalnih burzi – Zagrebačke, Ljubljanske, Varšavske, Bugarske, Makedonske i Bukureštanske. Panelisti su zaključili kako svaka burza, ovisno o svojoj veličini, ima svoje izazove, no međusobna suradnja i integracija nemaju alternativu. Naglašeno je kako kapital ne poznaje granice, naročito kada su u pitanju manja tržišta te je nužno ujediniti resurse i ujednačiti pravila, kao i institucionalni okvir, kako bi sve članice regije mogle iskoristiti svoj potencijal.

Završetak konferencije obilježio je okrugli stol pod nazivom Oblikovanje sutrašnjice: Strateški uvidi za budućnost hrvatskog tržišta kapitala, na kojem su panelisti istaknuli kako sada imamo priliku biti ambiciozni i povećati atraktivnost hrvatskog tržišta kapitala, a preduvjet je regulatornim okvirom odgovoriti na izazove.

GALERIJA U KBC Rijeka pušten prvi novi linearni akcelerator

Rovinj: Regionalna financijska konferencija Izazov promjene
1/20

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije