Britanski The Times otkriva

Iran još od 2007. godine radi pokuse na detonatoru za nuklearnu bombu

ahmadinedžad
Reuters
15.12.2009.
u 08:00

List je došao u posjed tajnih iranskih tehničkih dokumenata u kojima se detaljno opisuju pokusi s ključnim dijelom nuklearne bombe - neutronskim inicijatorom.

Britanski dnevni list Times piše kako je Iran još 2007. počeo testirati ključnu komponentu za nuklearne bombe. List citira jedan tajni iranski tehnički dokument u kojem se podrobno opisuju pokusi s neutronskim inicijatorom, dijelom nuklearne bombe odgovornim za detoniranje i nuklearnu eksploziju. List također piše da ta naprava nema nikakvu civilnu namjenu.

Stručnjaci za nuklearno naoružavanje kažu da nema sumnje da je ono što iranski dokumenti opisuju dio nuklearne bombe. Dodaju da to pokazuje da je Iran vrlo blizu sastavljanju nuklearne bombe i da je vjerojatno pitanje trenutka, a možda i novca, kada će je imati. No u samom dokumentu piše da je planirano da pokusi s ovim dijelom bombe traju četiri godine, što znači da je Iran trenutačno negdje na pola puta. U dokumentu također piše da je izvor neutrona za detonator uranijev deuterid, koji je koristio i Pakistan za istu namjenu. 

Ove dokumente već je pregledalo nekoliko velikih svjetskih obavještajnih agencija, a oni su proslijeđeni i Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju. Ako se pokaže da su ovi dokumenti autentični, neće biti nikakve sumnje da Iran radi na nuklearnom oružju i da njegov nuklearni program nema isključivo civilne namjene.

Nakon dokazivanja njihove autentičnosti, neće više biti nikakve sumnje da Iran radi na nuklearnom oružju, pa diplomatsko rješavanje ovoga problema više neće biti moguće.

Dokumenti su originalno napisani na farsiju, ali su prevedeni na engleski, a te prijevode verificirala s dva neovisna izvorna govornika farsija. Oni se pojavljuju u trenutku kada na međunarodnoj razini raste pritisak da se Teheranu zbog nedostatne suradnje oko obustavljanja nuklearnog programa uvedu dodatne sankcije. No također, ovi bi dokumenti mogli bi izazvati dodatnu zabrinutost u Izraelu, zemlji koja se osjeća izravno ugroženom iranskim nuklearnim programom.

Ključne riječi

Komentara 534

OB
-obrisani-
23:23 15.12.2009.

Gje je nestao Igla?

OB
-obrisani-
16:18 15.12.2009.

tajna krugoval i dalekovidnica su rijeci koje hrvati svakodnevno koriste nije ni nuzno da ih srbi koriste (kao neki ovdje prisutni)! Hahahaha Hrvatska tugo moja,

OB
-obrisani-
16:45 15.12.2009.

Madjarska Madjarska Madjarska Madjarska Madjarska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije