Zakopano blago

Iskoristimo izvore vruće vode u Rečici za grijanje Karlovca

izvor2
Dominik Grgurić/Pixsell
31.05.2012.
u 11:06

Geotermalne izvore Ina je izbušila 1983. godine i do danas su neiskorišteni. Građanski aktivist u njima vidi priliku za novi razvoj

Dok Grad pokušava osigurati grijanje za jesen “poduzetničkom” kombinatorikom, građani se pitaju što je dugoročno rješenje. Neki, poput građevinara i građanskog aktivista Davora Petračića prstom upiru prema Rečici.

 Skupo, ali isplativo

 U tom karlovačkom prigradskom naselju Ina je 1983. izbušila dva izvora geotermije. Do danas nisu iskorišteni, iako je riječ o obnovljivom i ekološki čistom izvoru energije.

 – Izgradnjom geotermalne elektrane Karlovac bi trajno riješio problem grijanja. Valjalo bi uložiti do 150 milijuna kuna s procijenjenim rokom povrata ulaganja od pet godina, pod uvjetom da se toplinska energija po dvostruko nižoj cijeni od sadašnje prodaje za grijanje.

Stalno bi se proizvodilo 50 megavatsati toplinske energije, ali i električne od oko četiri megavatsati. Nju bi se prodavalo po višoj cijeni od tržišne. Toplinska energija bila bi nus-produkt – objašnjava Petračić.

 Ideju da se iskoriste izvori predložit će prilikom izrade strategije razvoja Karlovca.

 – Izgradnja geotermalne elektrane omogućila bi postepeno vraćanje dugova Toplane, potaknula razvoj turizma i tehnološki napredne poljoprivrede. Bila bi i okidač za otvaranje velikog broja radnih mjesta – smatra Petračić. Dodaje da na mjestu gdje je danas Toplana vidi gradski bazen s geotermalnom vodom.

 Znanstvenici obradili temu

 Svoja saznanja o mogućnostima u Rečici pronalazi u znanstvenom članku objavljenom 2010. u časopisu Nafta te jednom diplomskom radu. Temperatura vode na dubini od oko 1500 metara jest 140 stupnjeva Celzijevih. Voda koja bi se crpila, vraćala bi se u zemlju pri temperaturi od 40 stupnjeva, a jedna bi bušotina mogla davati i 50 litara po sekundi.

 – Ako izvor može grijati četvrtinu Karlovca, pet može čitavi. Postoji mogućnost da proizvodimo 42,5 megavatsati toplinske energije i pet megavatsati električne, a kilovatsat prodajemo po 1,26 kuna. To nije hidroelektrana da ovisi o vodostaju: istovjetnu snagu imamo 24 sata – kaže Petračić.

 Dodaje da gubitak energije iz Rečice ne mora biti nepremostiv problem ako se izgradi kvalitetan vrelovod, ali da se mogu istražiti i druge lokacije.

Ključne riječi

Komentara 1

KK
karate kid
12:48 31.05.2012.

u ovako nesto cacic sigurno nece ulagati jer je pametno i isplativo na duge staze. bolje je dignut jos par milja kredita i zakopat nas jos dublje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije