KONAČNI REZULTATI MATURE

Ima li Hrvatska razloga za zabrinutost? Ispit iz hrvatskog 100% riješila jedna osoba

Zagreb: U?enici se pripremaju za državnu maturu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
17.07.2024.
u 22:15

Rezultati: od 25.756 pristupnika, maturu je palo 866 gimnazijalaca i 7184 strukovnjaka. Prigovor na rezultate uložila su 5394 učenika, a prihvaćena su 1923

Crta je podvučena – u cijeloj generaciji koja broji 25.756 redovnih pristupnika samo je jedna osoba ispit iz hrvatskog jezika riješila bez pogreške. Prosječna ocjena iz hrvatskog jezika ove generacije je 2,8, iz matematike više razine 2,5, osnovne razine 2,3 i engleskog jezika više razine 3,4. Službeni su to rezultati državne mature, prezentirani ove srijede, nakon obrađenih prigovora, u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

A prigovora je itekako bilo – ove godine požalila su se 5394 učenika, najviše na prve rezultate iz hrvatskog jezika, a prihvaćena su 1923 prigovora. Tako je s usvojenim i obrađenim prigovorima matura padom završila za 866 gimnazijalaca u cijeloj zemlji i jedinicama za 7184 strukovnjaka.

Analizom samo ispita iz hrvatskog jezika gimnazijalci su prosječno dosegli 71 posto riješenosti, a strukovnjaci 49 posto. Kada je riječ o esejskom dijelu ispita, prosječna riješenost među gimnazijalcima iznosila je 62 posto, a među strukovnjacima 32 posto. Tako esejski dio ispita nije položilo 5305 pristupnika, od kojih 1523 na eseju nisu imala dovoljan broj riječi, njih 1163 predala su prazan list, a 2619 pogriješilo je temu ili nije odgovorilo na polazna pitanja. Prag prolaznosti na eseju ove je godine iznosio 26,7 posto, na testu 38,5 posto, a ukupni prag prolaznosti na tome ispitu bio je 35 posto.

Kada je riječ o izbornim predmetima, prosječna ocjena onih koji su pristupili fizici iznosi 2,4, biologiji 2,3, kemiji 2,2, psihologiji 2,8 i informatici 2,5. Među odličnima je i jedan pristupnik koji je bez ijedne pogreške riješio ispite iz kemije i fizike i jedan koji je bez ijedne pogreške riješio tri ispita državne mature – matematiku na višoj, engleski jezik više razine i fiziku. Bez ijedne pogreške ispit iz psihologije riješilo je troje učenika, ispit iz informatike također troje, devetero ispit iz fizike, 19 ispit iz matematike više razine i osmero učenika na matematici osnovne razine.

POVEZANI ČLANCI:

Usporede li se prosječne ocjene na ispitima ove i prošlogodišnje generacije učenika, nabrojit ćemo predmete u kojima su ovogodišnji učenici imali više prosjeke. Naime, prosječna ocjena prošlogodišnje generacije u fizici bila je 1,9, ove generacije 2,4, u likovnoj umjetnosti lani je prosječna ocjena bila 2,8, ove 3,0, dok je u geografiji prosječna ocjena lani iznosila 3,2, ove godine 3,5. Od obveznih predmeta ova je generacija po prosječnoj ocjeni bolja tek u engleskom na osnovnoj razini, u kojem je prosječna ocjena 3,0, dok je lani iznosila 2,8, i njemačkom na višoj razini, gdje je prosjek ove godine 3,1, a prošlogodišnje generacije 3,0.

Što se tiče prigovora nakon privremenih rezultata državne mature, nakon najvećeg broja prigovora u hrvatskom jeziku slijedi matematika. Na tome je predmetu prigovore uputilo 49 maturanata, no prihvaćena su samo tri, a po broju pristiglih prigovora slijede i oni na rezultate u engleskom jeziku i kemiji. Najmanje prigovora, po jedan, pristiglo je na rezultate iz sociologije, vjeronauka, politike i gospodarstva i informatike. Ovogodišnja matura prošla je bez većih problema. I dok se pristupnici koji nisu položili sada pripremaju za jesenski rok državne mature, generacija koja iduće godine izlazi na državnu maturu neće se u ispitima susresti ni s kakvim značajnim promjenama. Već početkom školske godine i oni će biti upoznati s popisom lektirnih djela koja ih očekuju i, budu li ih i doista pročitali, za razliku od ovogodišnje generacije, za uspjeh se ne moraju brinuti. 

>> FOTO Kao u pećnici: Ovi ljudi na +40 popravljaju zagrebačke ceste, temperatura asfalta je za zaprepastiti se

Zagreb: U?enici se pripremaju za državnu maturu
1/29
Ključne riječi

Komentara 21

Avatar IvanR
IvanR
07:04 18.07.2024.

Generacije idiota sa mobitelima dokaze. Posvuda.

GR
GrofViking
02:20 18.07.2024.

Znao sam da nije baš najinteligentnije to čitati, ali odvojio sam dio svog vremena i pročitao famozni Zakon o hrvatskom jeziku (NN 14/24) i nakon što sam popio nekoliko tableta za smirenje (nakon čitanja moji živci su eksplodirali) shvatio sam suštinu problema: o hrvatskom jeziku odlučuju oni koji o hrvatskom jeziku nemaju pojma! Stoga me ne čudi loš uspjeh učenika na maturi, ta nisu djeca kriva, ni najmanje! Uglavnom, dragi maturanti, ne brinite, niste vi loši učenici niti je vaše (navodno) nedovoljno poznavanje hrvatskog jezika i književnosti vaš grijeh. Vi, naime, mili moji, niste mogli ništa naučiti o najljepšem jeziku na svijetu (hrvatskom) i zasigurno velikoj svjetskoj književnosti Hrvatskoj, ma što tko rekao) jer vas o tome nisu ni učili! Na kraju, tvorcima spomenutog zakona, cilindrašima doktorima iz HAZU i ostalih sinekura utvrda šaljem ovu poruku: srećom po vas, vi..., što Krleža, Marinković, Tadijanović, Vidrić, Cesarec, Krklec... nisu među živima jer po vas ne bi dobro završilo...

DA
darko122
05:33 18.07.2024.

Problem je nedovoljna standardizacija hrvatskog jezika i izuzetno arogantna i vrlo lukava kampanja istočnih susjeda, u stvaranju "zajedničkog jezika", čiju je ideju podržao i Šerbedžija., a lukavo podupiru njihovi spavaći po medijima .Lukavo ubacuju njihove pjevaće , glumce, a našii prepisuju njihove portale . Mladi više pjesama cajki na Srpskom znaju nego naših i onda se čudite, a istinu brišu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije