plitvička jezera

Donosimo istinu o ličkom hamburgeru!

25.06.2015., Plitvicka jezera - Nacionalni park Plitvicka jezera iz godine u godinu biljezi sve veci broj posjetitelja, najvise ima stranaca iz Njemacke, Japana, Koreje. Ove godine zaposleno je 350 sezonskih radnika, a godisnja dobit parka je 250 milijuna
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
29.06.2015.
u 10:15

Plitvice već sada imaju 14 posto gostiju više nego lani u ovo vrijeme. Sve je puno turista, a posebno su emotivni Japanci, koji i zaplaču zbog čiste prirode

Molim vas dvije porcije hamburgera s pomfritom", naručile smo fotoreporterka i ja u bistrou "Kozjačka draga" na obali jezera Kozjak u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Baš tamo gdje je nedavno serviran, recimo to tako, novi proizvod parka "lički hamburger", kako ga je u šali nazvao ministar turizma Darko Lorencin. Šef bistroa koji je uzeo narudžbu nasmijao se. Naime, kako smo u nacionalni park ušle uz pratnju nadzornika odnosno rendžera, znao je da smo novinari. No, to nije utjecalo na kvalitetu onoga što smo dobile. Još dok smo se probijale pored drvenih klupa punih turista svih vjera, nacija i boja, vidjele smo da se hamburgeri jedu naveliko. I ostale pomalo razočarane! Na pladnju smo, kao i ostali posjetitelji, dobile pravi hamburger: pravo pecivo, meso, salata, kečap, majoneza, luk, ukusan hamburger kakav možete pojesti bilo gdje u Hrvatskoj.

– Očekivale ste nešto drugo? – sa smiješkom nas je pitao Petar Hodak, šef ugostiteljske ponude u "Kozjačkoj dragi" i dodao: – To je hamburger koji poslužujemo već godinama, u ovom i svim restoranima uz jezera gdje se jede brza hrana: od hamburgera, kotlovine, ražnjića, pomfrita... Konkretno, ovdje nudimo i sladoled i sokove, a uskoro ćemo otvoriti i dodatni lokal koji se obnavlja. Do sada nismo imali pritužbi na naše jelo, pogotovo ne na hamburgere – dodao je. Cijena je 30 kuna, za neke puno, za strance malo, kažu nam. Velika kava s mlijekom stoji devet kuna, bijela kava 11 kuna, baš kao u Karlovcu, ali, priznajem, puno je jeftinija nego duž obale Jadrana gdje su i cijene hrane i pića puno više nego na Plitvicama.

Dostava šumskim puteljcima

– Nažalost, zbog priče o hamburgeru posluženom između dvije kriške kruha uslijedile su silne uvrede na jednom portalu, nakon čega smo svi u parku više žalosni nego ljutiti. Ovdje godišnje dolazi milijun posjetitelja, svi odlaze s najljepšim uspomenama, a mnogi nam se gosti stalno vraćaju. I onda jedan komentar sve dovede u pitanje. Žao nam je zbog toga, ostala je gorčina, kod nekih djelatnika i neopravdani strah, a nitko nikoga nije htio prevariti nego poslužiti najbolje što može – kazao nam je Ognjen Borčić, savjetnik za odnose s javnošću NP Plitvička jezera.

Stoga, kaže, "zamjenskih proizvoda" na Plitvicama više neće biti. Naime, gosta koji se potužio na hamburger unutar dvije šnite kruha konobar je upozorio da više nemaju peciva. No gost je, kažu, inzistirao da mu onda hamburger serviraju u kruhu i konobar je to i učinio.

– To više nećemo raditi. Ne bude li više nekog sastojka, proizvod više neće biti u ponudi i gostu ćemo ponuditi nešto drugo – dodao je Borčić.

A to da u restoranima uz jezera, koji se nalaze pet-šest kilometara od magistrale prema jezerima i do kojih dostava vodi šumskim puteljcima, ponestane nekog sastojka može se dogoditi i više puta u sezoni.

– Ima dana kada imamo šest-sedam tisuća posjetitelja dnevno ili čak 10.000 i tako bude nekoliko dana, pa kuhari naručuju hranu za otprilike toliko gostiju. No, onda se iznenada dogodi da nam u jednom danu dođe čak 15.000 ljudi i može se dogoditi da narudžba ne slijedi broj gostiju. To se događa u poslu. Ima dana kada je uz jezero toliko puno ljudi da jednostavno ne možemo osigurati dovoljnu količinu sladoleda, nestane i pića, vode, ali snalazimo se kako bismo gostima osigurali najbolju uslugu – priča nam Zdravko Šebalj koji je nadzornik dugi niz godina. Njega i neki gosti već znaju. Ima obitelji koje, dodaje, dolaze svake godine. Kažu da im je ovdje toliko lijepo da svake godine izdvoje jedan dan kako bi posjetili taj raj na zemlji.

A gostiju ima zaista iz svakog kutka svijeta i pravo je čudo da svi znaju za Hrvatsku, a kamoli za Plitvička jezera.

– Čuli smo za Plitvice na našoj nacionalnoj, japanskoj televiziji. Bio je prilog u kojem se govorilo o ovom čudu prirode, a i neki su nam prijatelji pričali o ovome mjestu jer su tu već bili. Kada je u pitanju Europa, Plitvice su jedan od hitova, mjesto koje svatko mora posjetiti. Bili smo i u Dubrovniku, no Plitvice su savršene. Daju nam sliku o tome kako je priroda koju čovjek ne uništi zapravo prekrasna – kazao nam je Masanoba Yoshida koji je s Yukiko Moro uživao na pikniku uz jezero.

Sezonci na Plitvicama

Jelena Samoilenko iz Letonije prvi put došla je s djecom, ali sada je, kaže, došla u grupi sa još nekoliko stranih turista, a idući će put doći s cijelom obitelji, sa suprugom kako bi mogli još više uživati. Gosti su oduševljeni svime što vide. Jedan je par iz Japana i zaplakao prolazeći stazicama uz jezera, gledajući slapove, ribe...

– Rekli su mi da plaču jer ih je dirnulo koliko je sve lijepo i prirodno, što se uspjelo očuvati onakvo kakvo i – treba biti. Jednostavno, kažu da ne mogu vjerovati da nešto tako lijepo još postoji – priča nam Jasmina Mikić iz Otočka koja, kao jedna od 350 sezonskih radnika, u ovo vrijeme na Plitvicama vodi turističke grupe. Kaže da su gosti s azijskog područja najzanimljiviji jer fotografiraju sve što vide, vodu, žabe, čak i nebo koje im je fascinantno plavo. Mihovil Bičanić iz susjedne Čatrnje već je devetu godinu sezonac na Plitvicama u državnoj tvrtki koja godišnje zaposli najviše sezonaca.

– Tu smo sedam mjeseci, a već četvrtu sezonu radim na recepciji, dajem informacije turistima o svemu, gdje se što jede, gdje ih čeka vlak, brod – dodaje Mihovil. On, kao i njegova kolegica Maja Hodak koja je sezonac-informator, mjesečno mogu zaraditi od 4500 do 5000 kuna, ovisno o mjestu na kojem rade. A sezonaca ima svuda, u restoranima, hotelima, na info-pultovima, rade kao vodiči, pomažu u održavanju...

Primijetile smo da na stazicama, iako njima dnevno prođe i do 15.000 turista, nema smeća, nijednog papirića koji bi nekome ispao.

– Gosti poštuju prirodu i nema puno smeća. Ako nekome nešto i ispadne, imamo ljude koji obilaze sve stazice i kupe smeće – objašnjava rendžer Zdravko.

Plitvice su u cijelom svijetu veliki hit, a tome u prilog govori i broj gostiju koji iz godine u godinu raste.

– Do 20. lipnja imali smo 370.000 gostiju, što je za 14 posto više nego lani u to vrijeme. Eto vam još jedan primjer: 2000. godine Plitvice su imale 480.000 posjetitelja, 2005. godine 850.000, prije pet godina 960.000, a lanjsku smo godinu završili s milijun i dvjesto tisuća gostiju – priča nam Ognjen Borčić, glasnogovornik.

– Cijela regija živi od Plitvica. Pa ovdje se godišnje ispeče 21 tona ličkog krumpira, devet tona janjetine... U nacionalnom parku su četiri hotela s ukupno 380 kreveta. Dakle, brojni posjetitelji Plitvica spavaju negdje drugdje, u privatnom smještaju u okolici. Nama je cilj biti okosnica održivog razvoja, centar u koji se ciljano dolazi, a mi bismo onda goste mogli usmjeravati na druge lokacije u Hrvatskoj, primjerice i na adrenalinski centar Velebit, na Jadran koji je samo nešto više od sat vožnje udaljen od nas – dodaje glasnogovornik.

>> Ministar o slučaju s Plitvica: To je poseban lički hamburger

>> Zbog hamburgera na Plitvicama s dvije kriške kruha pokrenuta interna istraga

Komentara 87

L5
la_54
15:55 28.06.2015.

Zasto nakon ove informacije jos uvijek zlobni komentari? Zar se po SVEMU treba samo pljuvati i sve treba vredjati? Kaj vam je?

RE
reborn
10:53 29.06.2015.

Incident u Plitvicama zbio se ovako: Turist je umirao od gladi. Kuhar(ica) je otišla do šefa i rekla mu "peciva za hamburger nemaju..." na što joj je šef odgovorio "ženo, što ja imam s time"? Ipak, šef je odlučio poslužitii kruh umjesto peciva. Nakon što se pročulo da je šef stvorio hamburger bez peciva, razjarena svjetinja je počela vikati po portalima "raspni ga, raspni", Darko Lorencin je od svega oprao ruke i pustio da se šefa razapne. Ali treći dan je istina ipak izašla na vidjelo, te svakodnevno po 10.000 do 15.000 posjetitelja dolazi vidjeti mjesto gdje je nastao hamburger bez peciva. I svi vjeruju da su Plitvička Jezera posebna!

NE
nes
11:03 29.06.2015.

Kakav je to naslov članka? Pa zar je ono prije bila laž?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije