Tjednik Max!

Ivan Rakitić: Seviljska zlatna koka od 800%

'01.03.2011, Primera Division, FC Sevilla - Sporting Gijon  v.l. Ivan Rakitic (Sevilla FC)  Foto: HUEBNER/TEJEDOR'
Foto: 'Foto Hübner'
1/3
07.05.2013.
u 14:24

Zaljubio se u Raquel čim je došao u Sevillu. A zaljubio se i u grad, ljude, klimu, hranu. I ljubav je obostrana. No problem može biti porast njegove tržišne vrijednosti.

Ivan Rakitić (25) je osoba u modi. Naročito u Sevilli. Samo 48 sati prije gradskog derbija Sevilla – Betis vjenčao se s lokalnom ljepoticom Raquel Olmo, podrijetlom iz obitelji koja navija za Betis, naseljenoj u popularnoj seviljskoj četvrti Pino Montano.

S djevojkom, koju i Španjolci opisuju kao \"zgodnu za poludjeti\", Rakitić se upoznao ubrzo nakon doseljenja iz Gelsenkirchena, ali se morao puno potruditi oko nje. Danas se ona zove Raquel Rakitić i čeka dijete s Ivanom.

Njihova je svadba pobudila zanimanje brojnih prolaznika koji su ih vidjeli kako po odlasku od matičara šeću Novim trgom i Ustavnom avenijom. Kako su prolazili, tako su se za njima okretale glave i širio žamor. Ne viđa se svaki dan međunarodna sportska zvijezda netom po davanju bračnih zavjeta!

Dva dana kasnije svježe oženjeni Rakitić ušao je u klupsku legendu zabivši dva gola Betisu u uzbudljivom susretu završenom sa 3:3. Ako time nije približio Sevillu plasmanu u Europsku ligu, barem je od istog cilja udaljio zeleno-bijele, što je za seviljiste gotovo jednako dobro.

Središnja figura momčadi

Hrvatski je as posljednjih mjeseci središnja figura momčadi Unaija Emeryja, koji je zimus zamijenio Míchela Gonzáleza, legendarnog člana Realove generacije osamdesetih. Rakitić je čest strijelac, najbolji asistent kluba, četvrti dodavač Primere. Ako su i postojali izgledi da se Sevilla domogne Europske lige, za njih je bio zaslužan igrač s brojem jedanaest.

No povrh svojih sportskih dostignuća, on je starosjedilac na stadionu Ramón Sánchez Pizjuán i domaći dečko koji želi pustiti korijene u vrućem srcu Andaluzije.

– Ivan se rekordno brzo poistovjetio sa seviljskom kulturom i osobitostima – rekao nam je Marcin novinar Juan Castro, koji je i sam Andalužanin. – Danas je Rakitić samo još jedan Seviljac. Zbog andaluzijskog naglaska kojim govori, zbog supruge Raquel i zbog svoje simpatične naravi.

Domaći oduševljeni kulenom

Rakitićeva se uklopljenost u novu sredinu ne očituje samo u ljubavi. S Raquelinom sestrom Irenom i ocem Albertom ove je godine otvorio restoran Dinain. U lokalu smještenom na Finskoj aveniji u četvrti Los Bermejales možete dobiti pivo za 9 kuna, vino, grickalice, pršut, tortilje i razne međunarodne specijalitete.

Na jelovniku su bakalar s rajčicom, mozzarella s pelatima i hrvatski kulen, koji je oduševio domaće ljude, ljubitelje ljutoga. Najskuplje jelo košta nevelikih 90 kuna, u skladu s recesijom i sniženim standardom milijuna Španjolaca.

Rakitić kaže da ga je Sevilla \"zavela\", kao svojedobno Šukera i Ivicu Dragutinovića, Srbina iz najtrofejnije generacije bijelih.

– Drago (Dragutinović, nap. a.) ovdje ima obitelj, a Davor Šuker govori mi o Sevilli svaki put kad sam s reprezentacijom. Ovdje sam upoznao suprugu, ovdje će se, ako Bog da, roditi moje dijete – otvorio je dušu u razgovoru za Diario de Sevilla (www.diariodesevilla.es).

– U Sevilli mi je vrlo ugodno, a i sva je moja rodbina oduševljena. Klima, radost kad otvoriš prozor i vidiš sunce. Kvaliteta života je vrlo visoka, a narod je otvoren i veseo.

Kao što je Rakitić zaljubljen u Sevillu, tako je i grad zaljubljen u njega. Bar ona polovica koja diše bijelo. A i sportski novinari, neovisno o klupskim bojama.

Ljubav je obostrana

– Budući da je jedan od rijetkih igrača koji zaslužuju pozitivnu ocjenu u osrednjoj Sevillinoj sezoni, Ivan je vrlo omiljen među navijačima, koji su svjesni njegova značaja. Povrh njegove sportske kvalitete, javnosti se svidjela brza prilagodba mjesnim običajima – oslikao nam je Rakitićev status Asov komentator David Molano.

– Rakitić je vezist iznimne kvalitete, sjajnog udarca izvan šesnaesterca, vrlo dinamičan i kreativan. Ove se sezone napokon utvrdio u prvoj jedanaestorici postavši ključnom karikom momčadi. S njime na terenu, Sevillina je igra bolja, kombinatornija, ofenzivnija, efikasnija – analizirao je Molano Rakitićev stil i učinak.

– Djeluje ispred dva defenzivna vezna. U igri ima puno slobode i često sudjeluje u akcijama pred golom, što potvrđuju brojke – sedam pogodaka u prvenstvu i tri u kupu. Njegov jak međunarodni ugled i dalje raste. Rakitić je vrlo rentabilno pojačanje i sa sportskog i s financijskog stanovišta – zaključuje naš sugovornik.

I drugi novinari s kojima smo razgovarali o Rakitićevu doprinosu Sevilli i Primeri puni su hvale na njegov račun.

– Rakitić je u odličnoj formi i u posljednje je vrijeme najistaknutiji pojedinac momčadi. Bolji je od (Alvara) Negreda i (Jesúsa) Navasa – prenio nam je Marcin dopisnik iz Seville Federico Quintero.

– Ove je sezone po mnogima najbolji Sevillin igrač. Od prošlog je ljeta počeo pružati ono što se od njega očekivalo – dometnuo je Jose Antonio Espina, Asov dopisnik iz Seville.

– Ostane li Rakitić u Sevilli još nekoliko sezona, možda se uvuče navijačima bijelih pod kožu kao Davor Šuker između 1991. i 1996. – kaže nam Quintero.
– Šuker je i danas idol seviljista, jedna od univerzalnih figura u povijesti kluba. Za razliku od njega, Prosinečki se nije proslavio, ali se nije ni osramotio. Ivan Jurić bio je manje talentiran, ali vrlo borben i stoga omiljen među narodom.

Vrijednost narasla osam puta

Znamo li da je Rakitić stigao u siječnju 2011. iz Schalkea za samo 1,5 milijuna eura, uviđamo da se Sevilli posao isplatio. I to do te mjere da je Ivan pomalo zabrinut da bi njegov voljeni klub idućeg ljeta mogao poželjeti pokupiti jaja svoje zlatne koke.

– Financijski gledano, njegov je angažman bio pun pogodak – potvrđuje Molano. – Stigao je u Sevillu za bagatelu jer mu je ugovor sa Schalkeom istjecao 30. lipnja iste godine. Budući da je klub u nezavidnoj materijalnoj situaciji, nije isključeno da ga proda u idućem prijelazom roku.

Molano zna da je još prošlog ljeta Sevilla za našeg asa primila ponude od desetak milijuna eura. Quintero tvrdi da mu je cijena u međuvremenu narasla na 12 milijuna, a Espina nas uvjerava da je iz kluba čuo brojku od 15 milijuna eura. Međutim, Rakitić nije sklon skorom odlasku pa je poručio Sevilli da želi biti oslonac novog klupskog projekta.”

– Nisam na prodaju ni sad, kao što nisam bio ni prije, to je glupost – ispovjedio se Diario de Sevilli. – Želim povesti Sevillu naprijed. Osjećam se kao vođa momčadi i pun sam snage. Nemam nikakvih razloga išta mijenjati jer mi je ovdje dobro. Rekao sam predsjedniku (Joséu Mariji del Nidu), ljudima u klubu i supruzi da budu mirni. Jedino ako se pojavi izvrsna ponuda za klub i za mene, razmislit ćemo.”

Ali, što ako je Rakitić taj koji bi trebao biti nemiran? Ako ga budu htjeli prisiliti da ode “za Sevillino dobro” (naravno, i za bolju plaću u novom klubu)? A tako bi želio živjeti u Andaluziji i upisati se u povijest Seville...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije