Šuker i Kajin:

'Vladino povećanje trošarina novi je udarac za građane'

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
17.04.2015.
u 11:59

To će udariti po džepovima naših građana. Svaki rezervoar biti će skuplji do 10 kuna, rekao je Kajin

Vladino povećanje trošarina na gorivo i cigarete novi je udarac za građane, upozorili su danas u Saboru HDZ-ov Ivan Šuker i nezavisni Damir Kajin nakon stanke koju su zatražili.

- To će udariti po džepovima naših građana. Svaki rezervoar biti će skuplji do 10 kuna. I ono što je interesantno cigarete bi trebale poskupjeti za 60 do 90 lipa. Osobno mislim da imamo jedno bezbolno rješenje kako doći do tog novca ili kako doći do puno većeg novca, ugledao bih se na Angelu Merkel – kaže Kajin koji podsjeća da je ona svima koji su neplaćajući porez prebacivali na račune u drugim zemljama ponudila da će ih amnestirati od javne prozivke ako se sami jave i plate porez. Tako bi on, dodaje, prodavao izvješće Austrijskog kriminalističkog ureda koje je iz Beča stiglo u Ministarstvo pravosuđa vezano uz Hypo banku. U tom se dokumentu, dodaje on, spominje 200 imena, pa neka oni u zamjenu za to izvješće prikupe novac kojim će pomoći državu, koja s druge strane, ne bi morala dizati trošarine.

- Evo to je jedan model kako se domoći milijardu, milijardu i pol kuna u relativno kratko, bezbolno vrijeme jer od DORH-a i policije kruha biti neće – predlaže Kajin.

HDZ-ov Ivan Šuker pak podsjeća da je njegova stranka prije nekoliko mjeseci već upozoravala da će deficit biti puno veći nego što to vladajući priznaju, a povećanje trošarina vidi kao direktnu posljedicu činjenice da je deficit ipak narastao.

- Što je ova odluka Vlade jučer? Ova odluka Vlade jučer je direktno priznanje, nismo proveli strukturne reforme, nismo uspjeli konsolidirati rashodovnu stranu proračuna i zbog toga što mi to nismo uspjeli ceh ćete platiti vi dragi građani Republike Hrvatske – smatra Šuker koji računa da će na račun viših trošarina građani zbog Vladinog neprovođenja reformi platiti 575 milijuna kuna. Kaže da nije točna tvrdnja ministara da se zbog toga neće dići cijene goriva, jer 20 lipa po litri nije zanemariv iznos.

- Ako netko kaže da ovih 500 milijuna nikome ništa ne znači onda se postavlja pitanje tko je dozvolio ekstra profit onima koji su nam to prodavali skuplje. Ali budite sigurni, ovo će dovest do poskupljenja javnog prijevoza, do poskupljenja transportnih usluga i do niza drugih poskupljenja. Možda s ovom odlukom Vlada želi pomoći HNB-u da riješi problem deflacije jer vi dobro znate da jedna od osnovnih stvari i zadataka HNB-a je briga oko stabilnosti cijena pa možda Vlada želi na ovaj način pomoći – komentira Šuker koji pita Vladu je li svjesna što ostavlja vladi koja će je naslijediti.

Vlada je u četvrtak, podsjetimo, povećala trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo za po 20 lipa po litri, kao i trošarine na duhanske proizvode.

>> Branko Grčić: 'Nećemo dizati poreze, ali ćemo povećati trošarine'

>> Maras o dizanju trošarina na gorivo: Ne bi trebalo biti posebnih poskupljenja za građane

Komentara 10

Avatar petrolio
petrolio
14:10 17.04.2015.

poštovana vlado, učinite napokon nešto dobro za građane ove zemlje! dajte odmah ostavku i raspišite izbore!!!!

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
12:32 17.04.2015.

Milanović dobiva šamare na sve strane...

Avatar mirica19
mirica19
12:43 17.04.2015.

Vlada pokazuje svoju nesposobnost u svom njenom sjaju :D Samo naprijed, još nas jače uvjerite da ste propast za Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije