OTKRIVAMO tajnu jedinog premijerova automobila starog 39 godina

Ivo Sanader je s garažom kupio i renault 8

plus-ren-txt.jpg
import
29.04.2006.
u 17:11

Prije desetak dana na internetu su objavljene imovinske kartice 1147 hrvatskih dužnosnika. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još je u prosincu dopustilo objavljivanje imovinskih kartica, ali zbog tehničkih teškoća ta se odluka provela tek nedavno. Premijer Republike Hrvatske Ivo Sanader u imovinskoj kartici naveo je kao svoje vlasništvo stan od 100 četvornih metara i osobni automobil renault 8 iz 1967. godine.

Vezana kupnja
Premijer Sanader kupio je 2001. godine od Aleksandra Halmija renault 8 star 39 godina. Jedini automobil koji je prijavio u najnovijoj imovinskoj kartici premijer je platio 3000 kuna. Devedesetčetverogodišnji doktor prava Aleksandar Halmi, Sanaderov susjed, otkrio nam je tajnu premijerova oldtimera.

– Kupio sam ga iz uvoza 1967. godine u Sloveniji, prvi sam vlasnik, prošao sam njime cijelu Jugoslaviju. Atomobil je garažiran od prvog dana i služio mi je za razonodu. Mogao je “potegnuti” i 130 kilometara na sat, ali ja nisam vozio više od stotke.
Gospodin Halmi bio je vlasnik jedne od triju garaža tik do premijerove kuće. U toj je garaži bio stari renault 8. Druga je garaža pripadala premijeru Sanaderu, a vlasnik treće nije nam poznat. Sanaderov tast tražio je prije šest godina gospodina Halmija da mu proda garažu. Kako gospodin Aleksandar Halmi ima problema s vidom, 2001. više nije mogao produljiti vozačku dozvolu pa je odlučio prodati i garažu i automobil. Uvjet za prodaju garaže bio je da Sanader kupi i stari renault 8. Garažu je premijer platio 35.000 kuna, a za automobil koji je prošao 320.000 kilometara dodao još 3000 kuna.

(Ne)pouzdana vožnja
– Motor je bio u dobrom stanju, ali je lim bio loš, imao je rupe na podu, koje sam stalno morao krpati. Gotovo je mogao na otpad pa sam ga zato prodao tako jeftino – kazuje gospodin Halmi te dodaje:

– Nikad nisam vidio da Sanader vozi taj auto.
Oldtimer star 39 godina kupljen prije pet godina teško da je više uopće u voznom stanju. S obzirom na godine i oštećenja, danas ne bi bio pouzdan za vožnju. Na sreću, premijer se koristi službenim automobilom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije