balogovec

Iz starog ribnjaka Pavlina riblji mlađ za cijelu Hrvatsku

saran
pixsell
17.11.2010.
u 08:30

Članovi ŠRD-a Čakovec uzgajaju šarane, amure, tolstolobike, grgeče... Kupci dolaze i cijele Hrvatske, ali i iz Slovenije

Lijepo vrijeme ribiči iz Športsko ribolovnog društva Čakovec iskoristili su za pražnjenje ribnjaka u Šenkovcu. Matično jato riba premjestili su u ribnjak Jegerseg, u susjednom Slakovcu, gdje će prezimiti. Vodu su ispustili i vapnom će dezinficirati dno ribnjaka. Ispraznili su i dezinficirali i ribnjak u Križopotju.

- Završili smo jesenski ciklus pražnjenja ribnjaka i premještanja ribe u zimovališta. Radimo sve što treba za zdravlje ribe. Analiza veterinarskog instituta u kolovozu pokazala je da je naša riba sto posto zdrava – kaže Antun Gotal, voditelj akvakulture u tvrtki Ribnjaci d.o.o., koju je osnovalo ŠRD Čakovec za uzgoj i prodaju ribljeg mlađa.

Ribnjaci u Šenkovcu i Križopotju su za sportski ribolov. A riblji mlađ za prodaju proizvode u Balogovcu, u tri ribnjaka što se na tri hektara prostiru ispod brijega na kojem je stajala Međimurska hiža. Riječ je o ribnjaku što su ga prije 300 godina napravili Pavlini. Mlađ se tamo proizvodi od 1962. Godine, kad su obnovljene brane. Riba se mrijesti na prirodan način, što je čini otpornijom. Kako nadaleko, izvan Međimurja, nema uzgoja mlađa, kupiti ga na proljeće i u jesen dolaze i Istrani, Slovenci pa čak i Slavonci.

- Šarana vretenca nema baš na tržištu. Uzgajamo ga samo mi i Donji Miholjac. Naš mlađ kupuju brojni ŠRD-i. Kao nositelji ribolovnog prava dužni su godišnje „nasaditi“ određene količine mlađa. Imamo i bijelog amura, bijelog i sivog tolstolobika, štuku, smuđa te, jedini u Hrvatskoj, pastrvskoga grgeča. Ribe koje prodajemo, tj. mlađ, imaju do dvadeset dekagrama. Do odredišta voze se u cisternama koje su pod kisikom – priča Gotal te dodaje da je tržište poremećeno zbog velikog uvoza ribe, koja, smatra, nije zdravstveno ispravna te je preteška za nasađivanje.

Ribu iz Balogovca ne kupuju jedino ostali međimurski ŠRD-i, potiho spominje Gotal te se iz njegovih riječi razabire da nisu najbolji odnosi između ŠRD-a Čakovec i županijskog ribolovnog saveza.

Policija daje zaštitu kod kontrole ribočuvarima ŠRD-a Čakovec.

- Ove je godine policija podnijela osam prekršajnih i četiri kaznene prijave u Balogovcu, jer su ljudi pecali. Tu je mrijestilište i nema apsolutno nikakvog lova. Sve je dobro označeno tablama. To je kao da vam netko uđe u peradarnik i iznosi piliće – kaže Antun Gotal.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije