PROJEKT USPJEŠNO REALIZIRAN

Iz Trakošćanskog jezera izvađeno 400.000 tona mulja

storyeditor/2024-09-02/Trakoscan_Foto_Varazdinska_zupanija.jpg
Foto: Varaždinska županija/Josip Regovic/Nikola Cutuk/PIXSELL
1/12
03.09.2024.
u 13:19

Vodom će se napuniti iz 16 potoka “bujičara”, a ukupna vrijednost radova je 4,8 milijuna eura

Završilo je čišćenje Trakošćanskog jezera. Na prostoru od 170.000 četvornih metara izvađeno je više od 200.000 kubika sedimenta, odnosno deponirano više od 400.000 tona. – Proteklo je pet mjeseci od naših najava da ćemo to završiti za sto sušnih dana pa možemo sad i potvrditi da smo obećano realizirali – rekao je direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo. Tijekom jesenskih i zimskih mjeseci očekuju se obilnije padaline pa će iz 16 potoka “bujičara” pokušati napuniti jezero ukupnog volumena više od 500.000 kubika vode, dodao je Rezo.

Ukupna vrijednost radova iznosi 4,8 milijuna eura, a financiraju ih Hrvatske vode u sklopu redovitog programa preventivnih, redovitih i izvanrednih mjera održavanja. No Hrvatske vode podnijele su i prijavu za sufinanciranje iz programa Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. – Izgledno je da ćemo dobiti dodatnih 3,8 milijuna eura, što će biti utrošeno za nove već pripremljene programe i projekte Hrvatskih voda na području Varaždinske županije, ukupne vrijednosti 15 milijuna eura.

Ujedno smo u proteklih 15 mjeseci iz NPOO-a za prostor sliva Mure i Drave do sada dobili oko 15 milijuna eura i uspješno realiziramo sve projekte na tom slivu – rekao je Rezo. Hrvatske vode dosad su obnovile i donji dio jezera, postavivši kamenu oblogu u dužini od 300 metara, a dio obale uređen je uz pomoć gabiona od 120 metara te armiranog betonskog zida dužine 40 metara. Ukupna vrijednost tih radova iznosila je 520.000 eura i ta sredstva osigurana su iz redovitog programa Hrvatskih voda.

– Nakon sedam desetljeća od posljednjeg izmuljivanja i pet mjeseci intenzivnih radova napokon je od nataloženog sedimenta očišćeno Trakošćansko jezero. Nažalost, zadnje tri do četiri godine pri izvođenju radova bio je cijeli niz problema – podsjetio je župan Anđelko Stričak i pohvalio angažman direktora VGO-a Reze i generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića te zamjenika. Ustanova Dvor Trakošćan priprema i uređenje šetnice oko jezera i projekt izgradnje mosta za osobe s poteškoćama u kretanju.

>>>  Radovi na izmuljivanju jezera oko dvorca Trakošćan

storyeditor/2024-09-02/Trakoscan_Foto_Varazdinska_zupanija.jpg
1/12

VEZANI ČLANCI: 



 

Komentara 2

Avatar Urban Fox
Urban Fox
19:46 04.09.2024.

Kaj misle pod tim: “Pokušat će napuniti jezero iz potoka……”.

TP
The_Point
20:23 03.09.2024.

Drago mi je da sa HDZ-ovcima Rezom i Stričakom podijelim oduševljenje ! Evo što je nedavno o tome pisao "Večerni list": Cijena radova porasla s 14,6 na 18,9 milijuna kuna. Krivo je procijenjena količina mulja. Transport ribe nije tekao kakoo treba. Rok za završetak radova pomicao se tri puta. Danas, umjesto svečanog otvorenja, tamo imamo šikaru, mulj i urušena stabla. Pa se pitamo, tko to mulja s muljem u Trakošćanu? Prema onome što medijima govore iz Hrvatskih voda, vidljivo je da u najmanju ruku pojma nemaju kako će i kad taj projekt uopće završiti. Kažu da se radovi izvode sporo zbog lošeg vremena. Možda oni gledaju neku drugu prognozu na kojoj je dvije godine bez prestanka padala kiša ili se jednostavno ne znaju nositi s pozicijama na koje su zasjeli zbog stranačkih iskaznica. U ožujku 2021. premijer Plenković osobno je uručio ugovor za izmuljivanje jezera Trakošćan izvođaču radova, križevačkoj tvrtki Bagerkop-Roberto. Trebalo im je 3,5 godina. Grof Drašković je sa svojim seljacima i lopatama to napravio za 3,5 tjedana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije