SKUPLJAJU NOVCE ZA SVJETSKO U PANAMI

Zagrebački studenti na europskom vrhu: Debatiramo protiv Oxforda i Cambridgea, a u svakom finali nosimo Dinamov šal

storyeditor/2024-08-22/IMG-20240808-WA0087.jpg
Foto: Privatna arhiva
28.08.2024.
u 08:35

Unatoč stigmi da je debata za glasnu i pričljivu djecu, ona je zapravo odlična aktivnost za sve koji žele poboljšati svoje govorničke vještine. Neki od najboljih debatanta su pojedinci koji su se mučili s govornim manama te bili sramežljivi

Debata, rasprava, diskusija ili pak pretresanje problema, kako je god nazvali, njezini korijeni sežu još u filozofske i političke rasprave antičke Grčke ili učenjaka drevne Indije. Moderni oblici debatiranja i uspostava debatnih društava u zapadnom svijetu popularizirani su pak tijekom prosvjetiteljstva. U Lijepoj Našoj trenutno djeluje više od 130 osnovnoškolskih, srednjoškolskih i studentskih klubova, a posebice je uspješna ona zagrebačkih studenata, koji su već petu godinu zaredom osvojili titule na velikim natjecanjima.

Odlične govorničke vještine

Tako su na Europskom natjecanju iz studentske debate u Glasgowu Jagoda Sabljić, studentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i Petar Žnidar, student Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, osvojili prvo mjesto u kategoriji "engleski kao drugi jezik". Ovaj se dvojac plasirao i u polufinale kategorije koja uključuje i govornike kojima engleski jest materinski jezik. Petar je pritom ocijenjen za trećeg najboljeg govornika natjecanja, a Jagoda je zauzela sedmo mjesto na toj listi.

– Unatoč stigmi da je debata za glasnu i pričljivu djecu, ona je zapravo odlična aktivnost za sve koji žele poboljšati svoje govorničke i komunikacijske vještine, pa je jedina osobina koja je potrebna za debatu želja za radom. Neki od najboljih debatanata su pojedinci koji su se mučili s govornim manama te bili sramežljivi i introvertirani – ističe Jagoda Sabljić koja debatira još od sedmog razreda osnovne škole.

– Bližnjima je ispočetka bilo čudno da se bavim debatom, s obzirom na to da je glavni doticaj prosječnog stanovnika Hrvatske s debatom u doba izbora kada se održavaju predizborna sučeljavanja, koja svakako nisu ono što debata jest – dodaje.

POVEZANI ČLANCI:

– Ovaj je hobi skup, jer svoja putovanja uglavnom plaćamo sami. Puno smo vremena posvetili treniranju, sastanci su svaki tjedan i često vikende trošimo na turnire, bili oni online ili uživo – govori Petar koji je s debatiranjem počeo prije četiri godine na nagovor prijatelja te dodaje kako se često s Jagodom nalazio na kavama kako bi raspisivali argumente na teme koje su se pojavljivale na turnirima. Naime, teme nikad ne znaju unaprijed, a nakon što je saznaju imaju 15 minuta za pripremu. Iako se čini kao kratko vrijeme, Petar ističe kako i on i Jagoda to uspijevaju jer su poslušali brojne debate i sudjelovali na njima.

– To nam omogućava da imamo spremne argumente koje oboje znamo izvesti da nas dignete iz kreveta u pola noći te nam daje više vremena za planiranje strategije i razmišljanje o drugim timovima u sobi – dodaje. Važnost pripreme ističe i Jagoda. Govori nam kako kada se spremaju za velika natjecanja tijekom tjedna istražuju i vježbaju svoje govore, a za vikende odlaze na online natjecanja na kojima vježbaju vještine. Ističe kako joj je jedna od najtežih tema na koju je debatirala bila na prošlogodišnjem Svjetskom natjecanju u Vijetnamu, a glasila je "Agrikulturne kompanije treba zamijeniti farmerskim kooperativama".

– Često su teme koje se tiču geopolitike i ekonomije one najzahtjevnije za koje je potrebno mnogo priprema – objašnjava Jagoda koja je najveće uspjeh u debatiranju postigla na Svjetskom natjecanju u sklopu Hrvatske debatne reprezentacije i na ovogodišnjem Europskom natjecanju.

– Na toj razini natjecanja ići protiv ekipa sa sveučilišta kao što su Oxford i Cambridge posebno je iskustvo, svakako – ponosna je Jagoda.

– Presretni smo što smo uspjeli Zagrebu donijeti još jednu titulu, nije prva i siguran sam da neće biti ni zadnja – ističe Petar. A iduća prilika im se pruža već na Svjetskom prvenstvu u Panami, no za putovanje im je potrebno 6000 eura, iznos je to koji bi pokrio troškove avionskih karata, kotizacije te smještaja i obroka.

– Skupljamo donacije i dosad smo skupili tek oko tisuću eura, tražimo i sponzorstva – govori Petar, a donirat možete na linku.

Problem je i prostor

Zanimljiva je i tradicija koju imaju, a to su modri šalovi u svakom polufinalu i finalu. Također, prije svakog od njihovih govora čuje se jasno i glasno "Dinamo Zagreb". Neovisno koliko netko prati ili ne prati nogomet, ovo je njihov zaštitni znak i danas ga već znaju svi pa čak i oni koji ne znaju pokazati Zagreb na karti znaju u kojem se ritmu skandira njihov poklik, naglašava Petar.

No, osim financiranja, ovim uspješnim studentima problem stvara i pronalazak prostora za održavanje natjecanja i sastanaka.

– Prostori koji nam se nude za natjecanja cjenovno su nepristupačni s obzirom na to da je debata nova aktivnost koju primarno organiziraju studenti, a prostor za sastanke skoro je nemoguće naći – žali se Jagoda te dodaje kako se nada da će se sve više studenata upoznati s njihovim radom.

– Silno smo ponosni kada nam timovi iz prestižnih sveučilišta diljem svijeta kažu "baš smo se nadali da nećemo debatirati protiv vas", jer znamo da ime Zagreb ima težinu u debati i da možemo prestrašiti timove koji imaju puno više sredstava i dužu tradiciju – zaključuje Petar.

>> FOTO Ovo će iduće tri godine biti središnje mjesto hrvatske politike

storyeditor/2024-08-22/IMG-20240808-WA0087.jpg
1/33
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije