SLUČAJ PROSLIJEĐEN INSPEKTORIMA

Izbila svađa zbog nedefiniranih vezova na Kornatima, reagirala i policija: 'Moje pravo na rad je ograničeno'

Murter: Ljetna idila u Nacionalnom parku Kornati
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
26.08.2024.
u 12:53

S obzirom da je granica pomorskog dobra nedefinirana, koncesiju dosad za uvalu na Ravnom Žaknu nije mogao dobiti ni vlasnik restorana, a ni Park. Jedino tko je ima, navodi v.d. ravnatelja NP Kornati Šime Ježina, je ACI Piškera

Brodari Kornatskih otoka ovih su se dana obratili Šibensko-kninskoj županiji zbog nedefiniranih vezova u uvalama otočja. Zbog te nerazjašnjene situacije povremeno dolazi do incidenta, a u jednom takvom brodar na Ravnom Žaknu ostao je bez prava na privezivanje na svoje uobičajeno mjesto 8 dana, što mu itekako utječe na posao. 

Naime, vlasnik putničkog broda Šime Perkov već 12 godina pristaje na Ravnom Žaknu, a za to se uglavnom javljaju NP-u Kornati ili vlasniku obližnjeg restorana Bruni Dragičeviću. Perkov je za HRT ispričao kako je svađa nastala kada je stigao s putnicima, a osoblje Dragičevićevog restorana mu dobacuju konop u more na jako nezgodno mjesto. Svoju stranu priče ispričao je i Dragičević. 

- Ja sam mu poslao poruku da ćemo mu u 12 sati osloboditi jedno mjesto. Zamoliti jednog gosta da se odveže i da ode. On je došao pola sata prije i ispao je eksces - objasnio je. Zbog svega je pozvana i policija, a Perkovu je određena mjera zabrane privezivanja na tom mjestu u trajanju od osam dana.

- Moje pravo na rad je time ograničeno - objasnio je. Međutim, problem je veći - s obzirom da je granica pomorskog dobra nedefinirana, koncesiju dosad za tu uvalu nije mogao dobiti ni vlasnik restorana, a ni Park. Jedino tko je ima, navodi v.d. ravnatelja NP Kornati Šime Ježina, je ACI Piškera. S obzirom da su ostale rive javne, privezivanje funkcionira po sustavu ''tko prvi njegovo mjesto''.

POVEZANI ČLANCI:

-  I nitko nema pravo odvezati ničiji brod, isto kao što nitko nema pravo na silu doći na nečije mjesto. Sav nered u samoj rivi, za njega je i dalje zadužena Kapetanija. Za bilo kakve ozbiljnije prekršaje, zadužena je policija - poručuje Ježina. Zbog cijele situacije u ovoj uvali brodari su se obratili Županiji, a prijava je u međuvremenu poslana i Poreznoj upravI te pomorskoj inspekciji, zbog čega su inspektori već izašli na teren.

- Bilo je 6-7 inspektora. Utvrđivanje pomorskog dobra, samog rada restorana itd. Manje-više nalaz mislim da je u redu - poručuje Dragičević.

>> FOTO Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ

Murter: Ljetna idila u Nacionalnom parku Kornati
1/14
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije