Prosvjedi

Izbori odmah: Oporba tvrdi da ne treba čekati ljeto

kukuriku
Antonio Bronić/Pixsell
VL
Autor
Jasmina Popović
03.03.2011.
u 11:00

Članovi Kukuriku-koalicije Hrelja, Čačić, M. Opačić i Kajin traže skori izlazak na birališta

– Izbori će biti u prvoj polovici ožujka 2012. Uvjeren sam da će HDZ maksimalno otezati s izborima i koristiti krajnje rokove – tvrdi analitičar Žarko Puhovski.

– Kako stvari sada stoje, bit će to veljača sljedeće godine. Ako pregovori završe potkraj lipnja, sporazum će se potpisati negdje u listopadu, referendum o ulasku u EU bio bi u prosincu, a izbori u tom slučaju u veljači 2012. – čuje se iz Kukuriku-koalicije, temeljeno na informacijama koje do njih dolaze iz EU.

Istina, oporba želi izbore odmah, tvrde da je svaki trenutak dragocjen i da bi trebali biti prije ljeta, prije završetka pregovora s EU, ali neki od njih zvuče prilično rezignirano, uvjereni da će se kockice posložiti tako da budu što kasnije unatoč volji građana, a dio ih spominje i podršku koju Vlada ima od SAD-a i dijela EU.

Srednji prst narodu

– Izbori nemaju nikakve veze ni sa završetkom pregovora ni s ulaskom u EU, ali bi trebali imati s voljom građana i odgovornošću prema situaciji koja trenutačno nije dobra ni za koga u politici. Ne bi nas iznenadilo da HDZ gleda samo sebe i da sve postavi tako kako bi pokušao kontrolirati štetu, a ne kako bi trebalo napraviti zbog interesa Hrvatske i njezinih građana. Ako Vlada ne obznani datum izbora, onda pokazuje srednji prst narodu. Pokazuju da ga ne poštuju i da ih nije briga dokle su ga doveli – slikoviti su u opoziciji i kažu da ih od HDZ-a više ništa ne može iznenaditi pa ni da pripremaju izmjene izbornog zakona.

– Pričekat ćemo još nekoliko dana da se uvjerimo je li istina da Ministarstvo uprave priprema takav prijedlog. To ni Franjo Tuđman nije radio – kažu u SDP-u.

– Izbori ne mogu biti do ljeta i zbog toga jer je europska integracija Hrvatske loša izborna tema i HDZ sigurno neće željeti referendum o ulasku u EU u izbornoj situaciji. Bilo bi dobro da budu, recimo, na jesen, u rujnu, i da se to odmah građanima obznani. Taj dio godine ima nekoliko prednosti: kampanja se ne bi miješala s pričom o ulasku u EU, bila bi kraća, a još uvijek su vremenski uvjeti pristojni pa to ne bi utjecalo na smanjenje odaziva birača. No ne vjerujem da HDZ tako razmišlja, njima je u interesu otezati do kraja – kaže Puhovski.

Za Milorada Pupovca, čiji je SDSS koalicijski partner u HDZ-ovoj Vladi, moguća su tri scenarija: da se izbori izazovu daljnjim neredima, da se odgađaju dok god Vlada misli da može izdržati i da se sjedne i razgovara s opozicijom.

– SDSS se zauzima za treći scenarij. On bi omogućio s jedne strane dogovor o zajedničkim naporima za završetak pregovora, a s druge strane opozicija bi zauzvrat mogla dobiti datum izbora. Ako ga doista žele, bilo bi dobro da sjednu za stol. Završetak pregovora pretpostavka je ekonomskog oporavka i političke stabilnosti i zato na njima inzistiramo. Bez toga će ekonomske i političke reforme sljedećoj vladi biti noćna mora – kaže Pupovac.

Sjedanje za stol bi, po njemu, spriječilo daljnje bujanje nepolitičke demokracije opterećeno ekstremno desnom opcijom, ali i daljnju eroziju već oslabljenih institucija u državi, što bi dodatno pogoršalo političku i ekonomsku situaciju u zemlji.

– Predlažem da se ovaj scenarij što prije realizira i SDSS svoju ulogu sada vidi u inzistiranju na njemu. Njime bi Vlada dobila podršku za završetak pregovora, a opozicija datum izbora i svatko bi nastavio raditi svoj posao do izbora – smatra Pupovac.

Kaže da ne zna ima li Vlada podršku izvana za otezanje s datumom izbora.

Datum ključan

– Sigurno je da bi za HDZ bilo dobro da se konsolidira, ali ne može se predugo čekati. Nije dobro da se vrijeme kupuje ne štetu građana i ako netko izvana želi utjecati na našu situaciju, nadam se da na umu ima dobrobit građana, a ne jedne stranke – objašnjava Pupovac.

Analitičar Zoran Malenica smatra da bi izbori trebali biti što prije jer bi to, nastave li se prosvjedi, “psihološki smanjilo tenzije” i dalo politici nužan predah za pripreme za normalne izbore bez obzira na pregovore s EU.

– Spadam u one koji nisu sigurni da ćemo dobiti završetak pregovora u lipnju, ne samo zbog ove situacije, ali djelomično i zbog nje. Odgađanje izbora i dosad se pokazalo pogrešnim, trebalo ih je provesti još prije više od dvije godine. Navodna podrška koju SAD i dio EU daje opstanku ove vlade pogrešna je i ne uzima u obzir stvarno stanje u nas. Jedini kome treba vrijeme jest HDZ. Oni bi željeli konsolidirati desnicu, završiti pregovore i na kraju uz pomoć dosadašnjih saveznika iz nacionalnih manjina možda opet dobiti izbore – kaže Malenica.

Očito, datum izbora je ključan. Je li sljedeća godina kao krajnji rok doista izgledna, ovisit će, čini se, o samim građanima i HDZ pomno mjeri vrijeme i broji prosvjednike konzultirajući se sa svojim prijateljima u inozemstvu. Ako se prosvjedi s vremenom iscrpe i zgasnu, nema sumnje da će HDZ učiniti sve da izbore tempira onako kako njemu najviše odgovara. Ustraju li građani na prosvjedima, možda bi mogli malo i požuriti. Ali sigurno ne onoliko koliko bi željela opozicija.

Komentara 88

ST
stevica
11:43 03.03.2011.

Redovan sam na prosvjedima,i bicu dok gamad ne ode sa vlasti.Pljackasi hrvatske drzave,idite,odlazite lopovi ,lazljivci.

TO
tonto
11:45 03.03.2011.

Izbori odmah: Jedino ako kuku koalicija isto izađe na ulicu sa ostalima!!!!!!!

Avatar otto_bismarck
otto_bismarck
15:52 03.03.2011.

majmune jedan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije