Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u slavonskom brodu

Izgrađena sedma grobnica za nerođenu djecu u Hrvatskoj

Slavonski Brod: Blagoslov grobnice za nerođenu djecu Udruge Betlehem
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/6
28.06.2024.
u 15:17

Iz udruge Betlehem poručuju kako je svaki čovjek, pa i onaj u majčinoj utrobi, vrijedan dostojanstvenog pokopa

Završeni su radovi na izgradnji posebne grobnice namijenjene nerođenoj djeci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu. Mjesto je to gdje će pokapati mrtvorođenu djecu, odnosno onu čiji se život ugasio u majčinoj utrobi. Mnoge žene koje su doživjele spontani pobačaj ne žele da njihova nerođena djeca završe u medicinskom otpadu pa pozdravljaju ovakve inicijative. Ovo je sedma takva grobnica u Hrvatskoj. 

Projekt je inicirala udruga Betlehem, koja je roditeljima koji su izgubili svoje začeto dijete željela osigurati dostojanstven ukop svojih najmilijih na mjestu gdje mogu tugovati, moliti i ojačati svoju nadu u ponovan susret. Naime, u svojoj boli većina roditelja nema snage razmišljati o tome, a kad prebole prvobitni šok, uglavnom bude kasno za javljanje na odjel patologije.

– Za one koji su to doživjeli, bol i tuga je nezamisliva, bez obzira na to koliko je dijete bilo maleno. Jedna je majka opisala taj osjećaj riječima “prazan zagrljaj” jer je mjesecima bila vezana za svoje dijete, govorila mu i tepala, osjećala pomicanje i radosno iščekivala dan kada će ga napokon i uzeti u zagrljaj – rekao je Branimir Pranjić, tajnik udruge Betlehem, prilikom svečanog blagoslova grobnice za nerođene.

Iz udruge poručuju kako je svaki čovjek, pa i onaj u majčinoj utrobi, vrijedan dostojanstvenog pokopa. Stoga će, rekli su, zajednička grobnica biti mjesto molitve i sjećanja, opraštanja i pomirenja, ali i mjesto buđenja svijesti o čovjeku.

GALERIJA Grobnica za nerođenu djecu u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod: Blagoslov grobnice za nerođenu djecu Udruge Betlehem
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije