BANSKI DVORI

Plenković o Vučiću: Želimo da taj posjet bude što konkretniji i sadržajniji

Vlada raspravljala o Zakonu o najmu stanova
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.02.2018.
u 11:09

Govorio je i situaciji u Agrokoru i o naknadama za savjetnike.

Ratna odšteta izaziva opravdan interes javnosti i posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića idući tjedan bit će prigoda da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković, a kao važno pitanje istaknuo je i zaštitu manjina.

Zagreb želi da razgovori koje će srbijanski predsjednik Vučić voditi u Hrvatskoj budu  "što konkretniji i sadržajniji", rekao je premijer na početku sjednice vlade.

Nabrojao je pitanja zaštite manjina, nestalih, pravosudne suradnje, pitanja o granici i povratu imovine te ratnih šteta.

Plenković je podsjetio da je kao mlad diplomat sudjelovao u razgovorima koji su vodili potpisivanju Sporazuma o normalizaciji 23. kolovoza 1996.  u Beogradu, a članak 7 tog Sporazuma govori da se u roku od 6 mjeseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.

"Nažalost taj sporazum nikada nije potpisan, razgovori su trajali pa su prekinuti", rekao je.

Za Vučićeva posjeta Zagrebu 12. i 13. veljače na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović moglo bi se razgovarati o toj obvezi, rekao je.

"Vrlo je jasan i opravdan interes Hrvatske da o tome vodimo računa", ocijenio je hrvatski premijer.

Važno pitanje između Hrvatske i Srbije je i ispunjavanje obveza o zaštiti manjina sukladno bilateralnom sporazumu sklopljenom prije petnaestak godina.

Premijer je rekao da je državni tajnik iz Ureda za Hrvate izvan Hrvatske bio prošlog tjedna s izaslanstvom i u Beogradu i u Vojvodini i razgovarao je o pravima manjina. Nadalje, bilateralna komisija koja se bavi otvorenim pitanjima između Hrvatske i Srbije danas se sastaje na razini pomoćnika ministara i državnih tajnika u ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

'S ovim možemo biti vrlo zadovoljni'

Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak da je Vlada zadovoljna zimskim prognozama Europske komisije, koja očekuje ove godine stopu rasta hrvatskog gospodarstva od 2,8 posto, a u vezi s Agrokorom rekao je da će Vlada, nakon pregleda dokumentacije, odlučiti o eventualnim daljnjim postupcima.

"Tako smo i dalje na razini iznad procjena za prosjek EU, a ono što je posebno dobro jest da se te njihove projekcije poklapaju s projekcijama koje smo utvrdili i sami tijekom srpnja, a i kasnije prigodom planiranja proračuna i naših projekcija za 2019. To je veliko ohrabrenje za sva postignuća koja smo napravili na području ekonomske i fiskalne politike u protekloj godini i vjerujem da ćemo na tom tragu nastaviti", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Istaknuo je da se EK osvrnula i na osobnu potrošnju, koja je veliki pokretač rasta i zaposlenosti, te ocijenio da su to vrlo jasni učinci porezne reforme, izvrsne turističke sezone i tendencije rasta plaća.

"S ovim možemo biti vrlo zadovoljni. Svjetsko gospodarstvo raste, europsko gospodarstvo raste, a vidimo da raste i gospodarstvo u Hrvatskoj", kazao je Plenković.

U privremenim zimskim prognozama, objavljenima u srijedu, Komisija očekuje rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,8 posto, koliko je procjenjivala i prije tri mjeseca, pri čemu bi osobna potrošnja trebala ostati glavni pokretač rasta, dok najveći rizik i dalje predstavlja restrukturiranje Agrokora.

Procjenjuje i da će rast gospodarstva u 2017. godini iznositi 3,2 posto, koliko je očekivala i u jesenskim prognozama, dok za 2019. godinu predviđa gospodarski rast od 2,7 posto.

"Osobna potrošnja ostaje glavni pokretač rasta, a rast plaća i zaposlenosti povećava raspoloživi dohodak i povjerenje potrošača. Prošle je godine oporavak investicija bio ograničen krizom u prehrambenom i maloprodajnom divu Agrokoru. Ipak, očekuje se oporavak investicija, s obzirom na rast kreditne aktivnosti u korporativnom sektoru, premda ishod operativnog i financijskog restrukturiranja Agrokora još uvijek predstavlja rizike", navodi Komisija.

Komisija predviđa da će gospodarstvo u EU28 ove godine rasti 2,3 posto, a sljedeće 2 posto, a iste procjene vrijede i za eurozonu.

Premijer ostaje pri ocjenama oko Agrokora koje je dao ranije ovoga tjedna.

Osvrnuvši se na Agrokor, premijer je rekao da ostaje pri svojim ocjenama koje je dao na konferenciji u Strasbourgu te istaknuo da službe u Vladi pregledavaju dokumentaciju.

"Kada taj proces bude dovršen, odlučivat ćemo o eventualnim daljnjim postupcima", poručio je, između ostaloga, Plenković.

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da nije znao kolike su naknade savjetnicima u procesu restrukturiranja koncerna Agrokor, načelno ne podržava njihovu visinu, a svoj sud o cijelom slučaju dat će kada se prouči izvješće koje je dostavio izvanredni povjerenik Ante Ramljak

U izjavi novinarima nakon plenarne sjednice Europskog parlamenta istaknuo je i da je Vlada u pogledu cijelog slučaja Agrokor napravila jedini mogući ispravan i ključan potez – donošenje zakona.

Tijek sjednice: 

11.10 – Završen je otvoreni dio sjednice Vlade.

10.30 – Govorio je i o dolasku Aleksandra Vučića.

– Želimo da taj posjet bude što konkretniji i sadržajniji – rekao je Plenković i dodao kako žele govoriti o pravima manjina.

– Vidim da ima nekih dilema oko pitanja ratnih šteta. Treba posjetiti na članak 7. sporazuma o normalizaciji – rekao je Plenković i dodao da taj sporazum, nažalost, nikada nije potpisan.

Situacija u Agrokoru

– Ostajem pri svojim ocjenama koje sam rekao na konferenciji za medije u Strasbourgu i želim reći da službe Vlade pregledavaju dokumentaciju i, kada taj proces bude dovršen, odlučivat ćemo o eventualnim daljnjim postupanjima – rekao je Plenković.

10.25 – Premijer Plenković na početku sjednice osvrnuo se na aktualne teme.

– U Vladi izražavamo određeno zadovoljstvo zimskim prognozama Europske komisije koje su jučer objavljene – rekao je Plenković.

Rekao je kako smo, prema procjenama rasta BDP-a, iznad prosjeka Europske unije, ali i da se procjene poklapaju s našim prognozama.

– Mislim da je to veliko ohrabrenje – izjavio je.

– S ovim možemo biti vrlo zadovoljni – poručio je Plenković.

Govorio je o govoru u Strasbourgu.

– Prema ocjenama brojnih kolega s kojima sam razgovarao, ocijenjen je jako dobro (govor, nap.a.) – rekao je Plenković i dodao kako se cijeli posjet može ocijeniti vrlo dobrim.

Spomenuo je i da su posjetili glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjørna Jaglanda.

Ključne riječi

Komentara 77

Avatar don pedofilije
don pedofilije
11:04 08.02.2018.

Vučić donosi spisak nestalih Srba. A biće i razgovora o Jasenovcu.

Avatar papigagolog
papigagolog
11:05 08.02.2018.

Nadam se da Plenki neće biti na bolovanju za vrijeme posjete.

Avatar genugGG
genugGG
10:52 08.02.2018.

On je fluid nicega,došao je iz nicega i završiti ce u nicemu.Ukrao je dragocjeno vrijeme hrvatskom bitku.Persona bez osobnosti i traga u prostoru i vremenu. --------- Plenkovic je politicka fukara i nesposoban voda,ljudsko bice namještenih i kontroliranih tikova,psihoticnih pokreta ibez karaktera.Narod bi rekao ,,taj nije muško ,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije