višekilometarskog promjera

Iznad Jadrana snimljen neobičan prsten crvene svjetlosti, znanstvenici: Riječ je o rijetkom fenomenu

U Rijeku stigla najavljena promjena vremena praćena kišom, vjetrom i grmljavinom
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
05.04.2023.
u 18:41

Ubrzo su se pojavile i teorije o još jednom dokazu da izvanzemaljci pokušavaju uspostaviti kontakt s čovječanstvom, no znanstvenici su pojasnili o čemu je zapravo riječ

U noći 27. ožujka iznad centralnog dijela Italije te na Jadranu brojni su građani primijetili veliki prsten crvene svjetlosti koji je izgledao kao klasičan prizor iz znanstveno-fantastičnih filmova. Navodno je ta svjetlost mogla tek nakratko biti vidljiva na nebu, no neki su je uspjeli i snimiti. 

Ubrzo su se pojavile i teorije o još jednom dokazu da izvanzemaljci pokušavaju uspostaviti kontakt s čovječanstvom, no znanstvenici su pojasnili o čemu je zapravo riječ, prenosi National Geographic Srbija

Naime, pojava koju su građani Italije i Hrvatske mogli vidjeti naziva se i ELVE-om, odnosno ''emisijom svjetlosti i perturbacija vrlo niske frekvencije uslijed izvora elektromagnetnih impulsa''. Promjer kruga u ovom slučaju iznosio je oko 360 kilometara, a zapravo je vrsta poremećaja nastalog u stratosferi ili mezosferi uslijed intenzivne elektrifikacije grmljavine. Pojednostavljeno, do crvene svjetlosti dolazi kada elektromagnetni impulsi munja pogode ionosferu Zemlje. 

Oni su, navodi se, prvi put zabilježeni 1990., a uglavnom su vidljivi samo iz svemira. Znanstvenici tvrde kako su nekoliko puta snimljeni i objektivima NASA-inih kamera, dok je ova fotografija nastala zahvaljujući velikom nevremenu koje je zahvatilo talijansku Anconu. 

Komentara 4

Avatar SAM
SAM
08:26 06.04.2023.

Hm, da. U Bibliji piše da će se na nebu pojaviti znakovi.

DU
Deleted user
21:40 05.04.2023.

360 km uz 360° vrlo ne obično.

NA
nadaparabola
21:25 05.04.2023.

Prešli vanzemaljci sa USA na Hrvatsku.Znaju i oni sa koje strane im preti najveća opasnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije