Sabotaže u Francuskoj

Izrael optužuje Iran da planira napade na OI

Arsonists attack French railways ahead of Paris 2024 Olympics opening ceremony
Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS
1/7
26.07.2024.
u 18:29

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na X-u je komentirao kako su sabotaže u Francuskoj "planirane i provedene pod utjecajem iranske osovine zla i radikalnog islama"

Na dan otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, Francusku je danas šokirao niz "malignih" napada na željezničku infrastrukturu kojom prometuju superbrzi vlakovi. Premijer Gabriel Attal nazvao je te napade aktima sabotaže, ali još nije sasvim sigurno tko ih je režirao i počinio.

Mnoge vožnje su otkazane ili su vlakovi kasnili, poremetivši čak i planove nekim sportašima koji nisu mogli doputovati na vrijeme kako bi sudjelovali u svečanom otvaranju OI-a. Procjenjuje se da je 250 tisuća putnika danas otežano putovalo vlakovima u Francuskoj, a poremećaji u željezničkom prometu mogli bi potrajati i tijekom vikenda. Od četiri brza željeznička pravca koja vode iz ili prema Parizu, sabotaže su se dogodile na tri pravca, a na četvrtom je, zahvaljujući reakciji željezničara, spriječen incident koji je mogao zaustaviti ili usporiti promet.

Uglavnom se, prema medijskim izvješćima, radilo o podmetanju požara ili namjernom kidanju željezničkih kablova. Neimenovani francuski obavještajni izvori brifirali su medije tvrdnjom da su se takvim metodama u prošlosti služile skupine povezane s krajnjom ljevicom, no dodali su da nema dokaza da je to tako i u ovom slučaju. Premijer Attal izjavio je da su oštećenja takva da pokazuju kako su napadači dobro poznavali željezničku infrastrukturu jer su točno znali kako i gdje mogu napraviti najveću štetu.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na X-u je komentirao kako su sabotaže u Francuskoj "planirane i provedene pod utjecajem iranske osovine zla i radikalnog islama". Dodao je da je prošloga tjedna upozorio francuskog kolegu Stéphanea Sejournea da, prema informacijama kojima raspolaže Izrael, "Iranci planiraju terorističke napade na izraelsku delegaciju i sve olimpijske sudionike". "Slobodan svijet mora odmah zaustaviti Iran, prije nego što postane kasno", dodao je Katz.

POVEZANI ČLANCI:

Osim radikalne ljevice i Irana, čini se da neki automatski sumnjiče i skupine povezane s Rusijom, no do trenutka objave ovo teksta nisu objavljeni dokazi koji bi potvrđivali bilo koju od tih teorija. 

GALERIJA Sirene, barikade, specijalci: U Parizu se ovako nije živjelo od WWII

Arsonists attack French railways ahead of Paris 2024 Olympics opening ceremony
1/9

Komentara 3

GN
GNKDZ1986
09:48 27.07.2024.

Država Izrael ne oprašta...Iran to najbolje zna.

DU
Deleted user
20:09 26.07.2024.

Ako nešto ne štima u svijetu krivi su Rusi,Iranci a ponekad i Sjeverokorejanci. Mosad je prestao da se bavi stvarima koje je radio do sada sada su se prebacili na čuvanje djece u dječjim vrtićima i jaslicama, mjenjaju pelene bebama te ih hrane na bočicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije