MOGUĆA ESKALACIJA?

Izraelci udarili na palestinsku 'Jazbinu lavova': Ubijeno najmanje 6 osoba, među njima i vođa

Funeral of Lions' Den member, in Nablus
Foto: RANEEN SAWAFTA/REUTERS
1/3
25.10.2022.
u 23:15

Najmanje šest Palestinaca je ubijeno, a 21 je ozlijeđen u novom valu nasilja

Dok su sve oči svijeta uprte u Ukrajinu, na području Palestinske samouprave već dulje tinja vatra koja bi se mogla rasplamsati i eskalirati u veliki sukob između Palestinaca i Izraelaca.

Najmanje je šest Palestinaca ubijeno, a 21 je ozlijeđen, od kojih je većina u teškom stanju, u sukobima s izraelskim sigurnosnim snagama koje su ušle na nekoliko lokacija na okupiranu Zapadnu obalu.

Opasne posljedice

U sukobima je ubijen vođa skupine "Jazbina lavova", Wadih Al-Houh, koja već dulje napada izraelska naselja. Prije desetak dana, pripadnik te skupine pucao je na punkt izraelske vojske ubivši jednog vojnika i ranivši dvojicu. Ta militantna skupina nedavno se pojavila na Zapadnoj obali i postala izuzetno moćna te je izvršila nekoliko napada na izraelska naselja nanijevši Izraelcima teške udarce. Iako se ne zna točno od kojih se boraca sastoji i pod čijim je zapovjedništvom, palestinski mediji pišu da su to palestinski mladići iz gotovo svih palestinskih grupacija.

Žestoki sukobi izbili su preksinoć u gradu Nablusu između izraelske vojske i pripadnika "Jazbine lavova" te su se proširili pa su se u borbu uključili i palestinski pripadnici snaga sigurnosti. Prema Ministarstvu zdravlja Palestine, iz izraelskog vatrenog oružja ubijeno je šest osoba, od kojih je jedna bila nenaoružana. S druge strane, izraelska vojska priopćila je da su sigurnosne snage izvršile raciju u zgradi koja je korištena kao sjedište i mjesto za proizvodnju eksploziva skupine "Jazbina lavova".

Nablus je žarište sukoba otkako se Izrael u ožujku počeo obračunavati s militantnim grupama na Zapadnoj obali kao odgovor na niz napada Palestinaca u Izraelu. Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, rekao je da se Abbasov ured obratio SAD-u za pomoć u okončanju izraelske kampanje.

"Sve će to imati opasne i destruktivne posljedice", upozorio je Abu Rudeineh te pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi, kako tvrdi, "agresiju nad Palestincima".

Eskalacija uoči izbora

Analitičari strahuju od moguće eskalacije sukoba diljem palestinskog teritorija s obzirom na to da će se 1. studenoga u Izraelu održati izvanredni parlamentarni izbori, a političari koji su danas na vlasti pokušavaju demonstrirati svoju moć i silu u strahu da opet ne bi pobijedio bivši premijer Benjamin Netanyahu, koji prema anketama ima veliku prednost.

>> VIDEO Tko je supruga novog britanskog premijera? Njeno bogatstvo procjenjuje se na 500 mil. funti, obitelj je imućnija od Charlesa III

Ključne riječi

Komentara 5

ZI
zimerman
05:07 26.10.2022.

Muslimani bi htijeli da od zidova oduzmu njihovu jednu i jedinu državu . Gdje sljedbenici lažnog proroka zavladaju tu nema mijesta ni za zidove ni za kršćane niti za bilo koju drugu religiju .

Avatar Tombstone
Tombstone
00:16 26.10.2022.

Nemoguc je veci sukob jer Ako Izrael krene ozbiljno u Roku par dana Palestina ce postati sto je oduvijek I bila, zemlja gdje krscani I jevreji zive u slozi. Muslimanski okupator bit ce proslost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije