Istraživanje o potrošnji mesa

Hrvati najviše vole pršut i teletinu, ali kupuju – piletinu

04.04.2015., Sibenik - Dan uoci Uskrsa bogata ponuda u sibenskim mesnicama gdje je najtrazenije meso janjetina.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
18.07.2015.
u 17:12

Piletinu najčešće kupuje uvjerljiva većina potrošača (62,9%), no 23,5% njih ističe da tu vrstu mesa bira jer je najjeftinija

Čak 98,2 posto Hrvata ne može bez mesa, no većinom si ne mogu priuštiti vrste mesa koje vole, pokazalo je istraživanje magazina Ja Trgovac i agencije Hendal.

Trećina ispitanika (33,6%) svaki dan jede meso, a nekoliko puta tjedno njih 57,2. Velikih je konzumenata mesa tako više od 80%, dok je onih koji meso konzumiraju nekoliko puta mjesečno 4,1%, a još rjeđe njih 3,3%. Samo 1,8% sudionika ankete navodi kako ne jede meso.

Na upit koju vrstu mesa najčešće jedu uvjerljiva većina (62,9 posto) ističe kako preferira piletinu. Svinjetinu najčešće kupuje 18,9% građana, teletinu 14,4%, a sljedeća je na meniju puretina (3,4%). Kad je riječ o vrstama mesa koje najviše vole, i dalje je najviše poklonika piletine – njih 39,4%, no 23,5% potrošača, zaključak je istraživača, kupuje ju samo zato što mora, odnosno zato što je najjeftinija. Teletinu bi, u slučaju da si je može priuštiti, rado kupovalo 24,1% građana, a janjetinu (kao i svinjetinu!) 14,9% njih.

Inače tu vrstu mesa redovito kupuje svega 0,2% potrošača, a kozletinu i manje – svega 0,1%. Divljači je pak željno 0,3%, a zečetine 0,1% potrošača. Kod suhomesnatih proizvoda, kobasica je na vrhu liste proizvoda koji se najčešće konzumiraju sa 26,8% udjela. Slijede špek/slanina sa 19,9% i šunka sa 17,3%, a dvoznamenkast udio u konzumaciji ima još jedino parizer s udjelom od 11,5%. Izbor potrošača zaključuju pršut sa 5,8%, kulen sa 4,4% i vratina sa 1,6%.

Za razliku od najčešće konzumiranih, sasvim je drukčiji poredak suhomesnatih proizvoda koje bi potrošači najradije kupovali. Po ukusima, naime, prvu poziciju drži pršut koji najviše voli 24% potrošača. Slijede kobasica (20,4%) špek/slanina i šunka (po 16,4%) te kulen (15,4%).

>>Istraživanje tvrdi: Prehrana bogata mesom i sirom za zdravlje je opasna kao i pušenje

>>Meso i jaja skuplji nego u Londonu, Beču, Ljubljani

Komentara 3

MA
malaplava
09:38 19.07.2015.

kupuje se ono šta se ima mogućnost..

Avatar pivapivic
pivapivic
13:42 19.07.2015.

teško mi je zamisliti da je svinjetina i prasetina iza teletine. Ovakve studije i statiske po meni nisu relevantne, svijet jede sta ima.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
18:01 18.07.2015.

ne jedem meso

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije