POTPREDSJEDNICA VLADE I MINISTRICA OBITELJI, BRANITELJA I MEĐUGENERACIJSKE SOLIDARNOSTI

Jadranka Kosor: I nakon idućih izbora vidim se na mjestu potpredsjednice i ministrice

OBZ-JADRANKA-TXT.jpg
import
05.05.2006.
u 19:00

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posljednjih je tjedana u središtu pozornosti zbog nelogičnosti u izračunu udjela u Fondu hrvatskih branitelja. Od ratnika iz cijele zemlje dolaze komentari i prijekori zbog propusta u izračunima. Na sve optužbe Jadranka Kosor odgovara istom rečenicom: "Braniteljske udruge izradile su kriterije, ni ja niti itko drugi iz Vlade i Ministarstva nije promijenio nijedan zarez." Dodaje kako u Ministarstvo na račun Fonda branitelja stižu brojne pohvale i čestitke za obavljeni posao i otklanja bilo kakvu mogućnost izmjene kriterija jer "do nje takva inicijativa, službena ili neslužbena nije stigla".

Dogovori za ovaj intervju trajali su dvije godine.

Nemam ništa protiv vas osobno, niti protiv vaših novina (smijeh). Dapače. Nisam izbjegavala dati intervju.

Sve je više pritužbi na kriterije za udjele u Fondu hrvatskih branitelja. General Đuro Dečak čak je priznao pogrešku i najavio izmjene. Hoće li se kriteriji mijenjati?
Što se tiče kriterija, niti sam ih ja radila, niti ih je radio netko iz Ministarstva. Predložile su ih braniteljske udruge. Vlada ih je prihvatila bez promjene ijedne brojke, ijednog zareza. Razdiobu na borbeni i neborbeni sektor radili su MORH i MUP. Utemeljit ću radnu skupinu koja će razmotriti primjedbe. Službenih inicijativa za promjenu kriterija zasad nema.

Koji je najvažniji projekt Ministarstva?
Zapošljavanje branitelja ima apsolutni prioritet.
Kakvi su rezultati mjera zapošljavanja?
Zaposlili smo više od 3500 branitelja. Sve su se mjere pokazale uspješnima, ali kao posebnu moram istaknuti osnivanje zadruga. Zadrugari uspješno proizvode i povezuju se kako bi osvojili tržište. Ne samo domaće nego i inozemno. Mislim da je to ono što bismo mogli nazvati budućnošću. Tim projektom probleme rješavaju i brojni branitelji oboljeli od PTSP-a. Rade i vide rezultate svojega rada. To je najbolji način rješavanja problema. U ovoj godini pomoći ćemo osnivanje nove 33 zadruge.

Je li se situacija u populaciji oboljelih od PTSP-a popravila ili pogoršala?
Vide se pozitivni pomaci. Ja sam ispunila sve zahtjeve udruga oboljelih od PTSP-a.
Stječe se dojam da je broj suicida u 2005. godini najveći u posljednjih pet godina.
To nije točno. Najveći broj suicida dogodio se 1994. i 2003. godine. Rješavanje toga problema u cijelosti smo prepustili struci. Ono što je politika mogla učiniti u vezi s tim pitanjem, ugrađeno je u Zakon o pravima hrvatskih branitelja. Rješavanje problema branitelja oboljelih od PTSP-a mora biti zadaća cijelog društva.

Vrlo često čitatelji zovu u Večernji list i pitaju što je to međugeneracijska solidarnost. Čime se bavi ta uprava u Ministarstvu?
Cilj toga programa u mome Ministarstvu jest unaprijediti kvalitetu života građana iznad 65 godina, poglavito onih koji su sami, bolesni i ostavljeni. Trenutačno su to iznimno uspješni projekti pomoći u kući i dnevnih boravaka za starije i nemoćne. Pomažemo starijim osobama o kojima se nema tko brinuti ili se obitelji ne brinu dovoljno. Naši ljudi ulaze u njihove domove, razgovaraju s njima, nalože vatru, donesu hranu, odvedu ih liječniku. Osim toga, u sklopu tih projekata zapošljavaju se žene starije od 40 godina, upravo one koje najteže dolaze do posla.

Novinari vam spočitavaju da ste zatvoreni za medije.
Kao što vi dobro znate nisam!
Činjenica je i da vas je teško dobiti za izjavu izvan službenog protokola.
Potpuno netočno! Nema novinara kojemu se nisam javila kad sam uzmogla. Ili ja ili moj glasnogovornik.
Veliku potporu daje vam premijer Sanader. Je li vaš odnos prema Sanaderu sluganski?
Ovo je neprilično pitanje. Ja sam zamjenica predsjednika HDZ-a i potpredsjednica Vlade. Vrlo sam samostalna u radu. Svim svojim suradnicima, pa i premijeru koji je moj šef, kažem sve što mislim. Na negativne komentare u medijima nailazi moja lojalnost, odanost. A lojalnost jamči postojanost. Da možemo raditi kao tim. I u stranci i u Vladi samo kao tim možemo ostvariti dobre rezultate. Ako ogovarate svoje kolege, ako im radite o glavi, čak i najobičnijim tračem, onda to nije dobro.

Sanader vas je nekoliko puta prekorio, a bilo je i razilaženja u stavovima.
To jednostavno nije točno, toga nije bilo.
Primjerice, upisi djece branitelja na fakultete. Sanader je spominjao "salamonsko rješenje koje bi omogućilo funkcioniranje sveučilišta".
Nije bilo razilaženja u stajalištima. Nešto ste pogrešno razumjeli.
Hoćete li pristati na kompromis o upisu djece branitelja na fakultete?
Vrlo jasno sam uvijek ponavljala istu činjenicu. Zakon je prošao dva čitanja i u Vladi, i u ministarstvima, i u Saboru. Bilo je puno prilike da se to razmotri. I akademska se zajednica mogla uključiti u raspravu, ali nisu bili zainteresirani. Tijekom rasprave nije bilo primjedbi.

Hoćete li popustiti pritiscima da se povlašteni upis ukine?

Nema nikakvih pritisaka, riječ je o upisu djece dragovoljaca.
Pristajete li na prijedlog da se djeci branitelja omogući besplatno pohađanje tečajeva pripreme za razredbene ispite te da im se daju stipendije u zamjenu za izravan upis?
Nikakve ideje i prijedlozi do mene nisu došli. Ni službenih ni neslužbenih prijedloga nije bilo.
Nećete niti...
Ne! Neću razgovarati po principu "što bi bilo kad bi bilo".

Kažete da su u stranci i Vladi odnosi korektni. Ali baš se iz HDZ-a širi većina tračeva o vama.
To je zlonamjerna neistina. Ne vjerujem da to radi netko iz HDZ-a.
Već mjesecima govori se i o suparništvu u Vladi. Najprije s Vesnom Škare-Ožbolt, a zatim i s Kolindom Grabar-Kitarović.
Između mene i Kolinde Grabar-Kitarović nema rivalstva. Sa svima sam u korektnim, dobrim, prijateljskim odnosima.
Otkrijte nam onda kako funkcionira Vlada?
Kao tim. Gdje se sve može i mora reći o tome tko je i što od nas dobro ili loše radio. S kolegama ministrima provodim najveći dio dana, oni su postali dio moje obitelji.

Nedavno vam je Vesna Škare-Ožbolt poručila da još puno toga morate naučiti o politici.
Sigurno ću od nje učiti! (smijeh) Gospođa Škare-Ožbolt morala je naći krivca. Našla ga je u premijeru, a onda, ničim izazvana, i u meni. Stalno me spominje kao da bez mene ne može.
Jeste li joj zavidjeli?
Na čemu bih ja zavidjela Vesni Škare-Ožbolt? Ona je otišla iz HDZ-a kad je bilo najgore. Kad je ona otišla iz HDZ-a i dok je osnivala novu stranku, ja sam se borila da se HDZ s mizernih pet posto, na koje smo spali 2000. godine, ponovno vrati za kormilo države. Da opet zadobije povjerenje birača. Sudjelovala sam tada u velikom poslu. Odradila sam tada veliki posao. Na čemu bih joj onda mogla zavidjeti? To je apsolutni apsurd. (smijeh)

U kakvim ste odnosima s predsjednikom Mesićem?
U odličnim odnosima.
Dakle, zaboravili ste na "Suzanu koja iskače iz paštete"?
Nisam zaboravila. To je prošlost. Bila je to samo epizoda u mom životu.
Jeste li Mesiću ikad odgovorili na "Suzanu"?
Nisam.
Zašto?
Nisam osvetoljubiva. Sve što je dobro ostaje, što je loše, samo prođe kroz mene. Ništa ne zaboravljam... Ali bez gorčine.

Tko je bolje vodio HDZ, Franjo Tuđman ili Ivo Sanader?
To su dva različita razdoblja u životu stranke. Tuđman je bio prvi predsjednik. Uz branitelje, najzaslužniji za stvaranje slobodne, samostalne, neovisne, demokratske i europske Hrvatske. Vodio je stranku i državu u vrlo teškom razdoblju, u mukotrpnom vremenu punom stradanja i strepnje. Bio je čvrsta ruka na čelu. Stradanja branitelja su predsjednika Tuđmana užasno pogađala. Tuđman je ostvario san o državi, a Sanader sada tu državu uvodi u euroatlantske integracije. Uložio je puno znanja i vlastitog autoriteta u nakani da podigne stranku iz pepela. Uspio je u iznimno kratkom vremenu. Ali odrednice koje je u temelje stranke ugradio Tuđman njeguje i dr. Sanader. Doktor Tuđman je o ulasku Hrvatske u zajednicu europskih naroda govorio još osamdesetih godina. To je danas put premijera Sanadera.

U kakvim ste odnosima s obitelji Tuđman?
U politiku sam ušla potkraj 1995. nakon što me predsjednik Tuđman pozvao da sudjelujem u izborima. Ni Tuđmana ni njegovu obitelj prije toga nisam osobno poznavala. Obitelj dr. Tuđmana poštujem kao obitelj prvoga hrvatskog predsjednika.

Je li svemir heteroseksualan ili homoseksualan?
To je bila šala... (smijeh)
Kakav je vaš stav o homoseksualnim brakovima?
Mislim da naš zakon u dovoljnoj mjeri regulira prava homoseksualnih parova. Nema potrebe donositi neki novi zakon.
Protivite se legalizaciji prostitucije.
Aposlutno sam protiv! To je ponižavajuće za žene i obitelj. Drago mi je što se moji stavovi podudaraju sa ženskim nevladinim udrugama.
Kako onda zaštititi prostitutke na ulici? Žive u polusvijetu u kojem caruju svodnici. Bez imalo dostojanstva.
To je problem cijele zajednice. Tim ženama treba pomoći, ne ih još više gurati u prostituciju.
Mislite da se prostitucija može iskorijeniti?
Treba stvarati uvjete da je bude što manje.

U jednoj televizijskoj emisiji otvoreno ste govorili o odnosu s ocem. Je li vam se javio nakon što ste javno rekli koliko bi vam to značilo?
Nije.
Zamjerate mu to?
Mogu reći samo da žalim zbog toga.
Gdje se vidite nakon sljedećih parlamentarnih izbora?
Vidim sebe kao potpredsjednicu Vlade i ministricu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Ima još dosta posla.
Ne želite raditi nešto drugo, od 8 do 16 sati? Nakon toga popiti kavu s prijateljima, pogledati neku sapunicu?
Za kavu s prijateljima imam vremena, a sapunice ne gledam.
Kad vam je bilo najteže?
Kad sam pregovarala s Vladom Krmelićem koji je ispred Ministarstva čučao s bombom u ruci. Ti sati doimali su se kao dani, kao da nikad neće završiti. No uspjeli smo. Želim mu svako dobro.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije