Traže kompromis

Janukovič pristao sjesti za stol s ukrajinskom oporbom

viktor janukovič
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
09.12.2013.
u 19:28

Sučeljavanje je predložio bivši i prvi postsovjetski ukrajinski predsjednik Leonid Kravčuk smatrajući kako će takva inicijativa do pronalaženja kompromisa.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, čija je politika okretanja leđa Europskoj uniji i približavanja Rusiji uzrokovala masovne prosvjede građana, prihvatio je u ponedjeljak pregovore s oporbom, javlja Reuters.

Put do kompromisa

Sučeljavanje je predložio bivši i prvi postsovjetski ukrajinski predsjednik Leonid Kravčuk smatrajući kako će takva inicijativa Janukoviča i čelnike oporbe za okruglim stolom dovesti do pronalaženja kompromisa.

Pregovori su dogovoreni samo dan nakon što je u glavnom gradu Kijevu održan najmasovniji prosvjed građana do sada. Na ulice je izašlo oko milijun ljudi koji su zahtijevali potpisivanje sporazuma s EU kako bi se otvorile trgovinske granice i potakao ekonomski rast. Prosvjed je eskalirao rušenjem Lenjinova kipa na glavnom trgu Neovisnosti kojeg su prosvjednici potom izudarali čekićem i izgazili.

Barrosov poziv

Jučerašnji prosvjed naveo je i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa da nazove predsjednika Janukoviča kako bi još jedanput istaknuo potrebu za političkim rješenjem trenutnih napetosti – putem dijaloga s oporbom i civilnim društvom. Istaknuo je, navodi EK u priopćenju, potrebu za poštovanjem građanskih sloboda i korištenje maksimalne suzdržanosti te izjavio da će visoka povjerenica/potpredsjednica Catherine Ashton ovoga tjedna otputovati u Kijev kako bi pružila potporu izlasku iz političke krize.

Predsjednik Barroso podsjetio je i na stajalište EU-a glede potpisivanja Sporazuma o pridruživanju te Sporazuma o sveobuhvatnoj slobodnoj trgovinskoj zoni kada se ispune potrebni preduvjeti.

>>'Budite spremni na činjenicu da će borba biti duga i teška, a brza pobjeda nemoguća'

Komentara 2

XA
xaron
20:08 09.12.2013.

Oporba nema nekih argumenata protiv Janukovica. Naime, situacija je prilično jasna : ili platit Rusima 12 milijardi ( koje nemaju ) za gas ili preci u EU tabor bez naknade (jer EU neda lovu ), u ime civilizacijskih vrijednosti kojee navodno nudi pridruživanje EU. Također postoji Nada da će im se u nekoj budućnosti to isplatiti. Kako Nada i nije neka strategija, vjerojatno to bi vodilo

DU
Deleted user
07:14 10.12.2013.

ovaj barroso je više nego proziran. ne dolazi ashton da pruži potporu izlaski iz krize, nego da bude vjetar u leđa prosvjednicima. sjetimo se samo 2004. i tadašnje potpore političara iz eu izlasku iz krize.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije