SAVJET ZLATA VRIJEDAN

Jeste li čuli za pravilo 50-30-20? Evo o čemu je riječ, moglo bi itekako utjecati na vaš život

Euri
Foto: Pixabay
1/2
04.09.2024.
u 14:47

Idealno bi bilo težiti uštedi od 20 posto vaših ukupnih prihoda

Štednja nije uvijek jednostavna, posebno kada se čini da nemate dovoljno manevarskog prostora za odvajanje novca. Međutim, stručnjaci ističu da je ključ uspjeha planiranje unaprijed. Iako je početak najteži, jednom kad štednja postane navika, postaje dio rutine.

Jedno od osnovnih pitanja jest: koliko novca trebate uštedjeti svaki mjesec? Odgovor na to ovisi o vašim primanjima, životnom stilu i troškovima. Idealno bi bilo težiti uštedi od 20 posto vaših ukupnih prihoda. Ako vam se to čini previše, možete početi s manjim iznosom jer se svaki euro računa.

Kako biste postigli ciljani iznos štednje, korisno je primijeniti pravilo 50-30-20. Prema ovom jednostavnom financijskom planu, 50 posto vaših prihoda ide na osnovne potrebe poput stanarine i režija, 30 posto na želje, kao što su izlasci ili putovanja, dok 20 posto treba biti usmjereno na štednju. Na taj način, novac koji redovito štedite može se automatski prebacivati na štedni račun, smanjujući mogućnost da ga nepromišljeno potrošite.

Na primjer, prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi oko 1315 eura. Prema pravilu 50-30-20, to znači da biste trebali mjesečno odvojiti 263 eura za štednju, što na godišnjoj razini iznosi oko 3156 eura. Ovaj iznos može biti ključan za pokrivanje hitnih troškova ili otplatu dugova. Pravilo 50-30-20 nije kruto pravilo, već vodič za postizanje financijske stabilnosti bez previše odricanja. Kroz disciplinu i dugoročno planiranje, štednja može postati neizostavan dio vašeg financijskog života.

FOTO Ovo su najmanje naseljeni otoci u Hrvatskoj: Za pola ih niste čuli, a na jednom živi samo jedna osoba

Euri
1/27
Ključne riječi

Komentara 4

CR
crocro
16:14 04.09.2024.

Nacrtajte to onima koji koji svojim mjesečnim prihodom ne mogu pokriti niti režije s hranom. Koliko bi trebali odvojiti za poutovanja, a koliko bi trebali odvojiti na poseban račun za nepredviđene potrebe. Dajte neka to izračunaju nobelovci, pa da poduplaju nobelovu nagradu.

MM
Marljivi mrav
18:28 04.09.2024.

Ajde rođo kalkulator u ruke: stan 30m² = podstanarstvo500eura, režije 200eura, hrana 400eura... 1100eura a plača je 1150eura. Troje djece... pa zar nije to socijala??? Jel to normalno? Ovaj članak može vrjediti samo za ove u saboru i njohove plače!

CO
Copia
16:58 04.09.2024.

Stvarno je savjet zlata vrijedan. Prodajte zlato

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije