Alen Delić za Večernji list

Jesu li i vaša računala ugrožena zbog globalnog IT kvara? Sigurnosni stručnjak: 'Bit će svašta tijekom dana'

Petrčane: Posjetitelji Brown Foruma koriste se modernom tehnologijom
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
1/5
19.07.2024.
u 10:06

Večernji list razgovarao je s Alenom Delićem, stručnjakom za cyber sigurnost, koji je objasnio prirodu globalnog IT kvara.

Brojne institucije i tvrtke diljem svijeta, uključujući zračne luke, banke, bolnice i medijske kuće, izvijestile su o globalnom IT kvaru koji im stvara poteškoće, prenose svjetski mediji. Zračne luke u Berlinu i Amsterdamu javljaju o tehničkim problemima zbog kojih su odgođeni letovi, a putnicima je savjetovano da kontaktiraju svoje zračne prijevoznike i prate najnovije informacije. Britanski Sky News objavio je da zbog tehničkog kvara nije mogao emitirati svoj jutarnji program. Osim toga, britanski zdravstveni sustav doživio je pad online naručivanja zbog softverskog kvara, a slične probleme prijavile su brojne tvrtke diljem svijeta. Među pogođenima je i hrvatski medij N1, koji je rano ujutro javio da zbog tehničkih i internetskih poteškoća ne mogu krenuti s redovnim emitiranjem programa.

13.11.2019., Zagreb - Tribina Cyber prijetnje u korporativnom sektoru u organizaciji Poslovnog dnevnika. Alen Delic.rPhoto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Večernji list razgovarao je s Alenom Delićem, stručnjakom za cyber sigurnost, koji je objasnio prirodu ovih kvarova. Naime, najnovija sigurnosna nadogradnja softvera Crowdstrike uzrokovala je ozbiljne probleme korisnicima sustava Windows diljem svijeta. Upravo je ta automatska nadogradnja, prema posljednjim informacijama, dovela do pada brojnih računala. "Radi se o globalnom rješenju koji koriste tisuće kompanija. S obzirom na to da je greška nastala u njihovoj zadnjoj nadogradnji, koju su pustili ovu noć, a sustavi se ažuriraju automatski, posljedice su ovakve kakve jesu."

Delić je istaknuo da, iako kvarovi utječu na rad računala u administraciji i operativi, oni ne predstavljaju direktnu prijetnju, primjerice, sigurnosti zrakoplova. "To nisu sustavi koji se koriste u kompleksnim zatvorenim prostorima unutar zrakoplova. Međutim, ako računala u administraciji ne rade, usluge se ne mogu pružiti, što je trenutno problem", kazao je. "Bit će svašta tijekom dana, mnogi će biti pogođeni, ali ne radi se o nekim kritičnim sustavima za koje znamo da direktno ugrožavaju sigurnost ljudi."

VEZANI ČLANCI:

Na pitanje koliko treba da se takvi kvarovi riješe, Delić je naglasio: "Proizvođač će poslati službene preporuke, a neki problemi će se moći riješiti automatski. U nekim slučajevima, IT stručnjaci moraju ručno popraviti određene stvari. Što je veći sustav, to će duže trajati oporavak. Informatičarima diljem svijeta danas neće biti jednostavno."

Delić je pojasnio da privatni korisnici nisu izravno ugroženi ovim kvarom jer ne koriste to sigurnosno rješenje. "Radi se o antivirusnom softveru koji koriste veće kompanije, a ne fizičke osobe. Privatni korisnici su zahvaćeni samo iz perspektive korisnika usluga", kazao je. "Problem je velik, trajat će neko vrijeme, ali, srećom, prema onome što za sada znamo, ne radi se o napadu", dodao je još Delić za Večernji list.

 

Komentara 10

PB
pb1520
11:37 19.07.2024.

Imate li možda keša?

PB
pb1520
11:57 19.07.2024.

Isprintajte sve nalaze koje vam guraju digitalno, trebat će vam

BI
billynik
12:18 19.07.2024.

Pa što ne pitate strucnjake Rakara i Akrapa oni o tome sve znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije