Uz dlaku

Ježeva himna

28.11.2005.
u 18:28

Umirovljenik Smail Tuco iz Sarajeva nije mirovao dok nije skitio tekst za bh himnu i objavio ga u novinama. Tucin tekst, premda je naivno natucanje dobroćudne duše, upozorio je na stari problem BiH države koja ima nijemu himnu. Naime, 1998. visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorp presudio je da himna BiH bude melodija "Intermezzo" autora Dušana Šestića iz Banja Luke.

Ali ona se može samo mumljati kada zasvira, glazba još čeka riječi, a riječi nema. Nakon raspada SFRJ svoju je državnu himnu "Lijepa naša" jedino imala Hrvatska. Slovenci su bili praktičari i složili se da im himna bude Prešernova pjesma "Zdravljica", Srbi smatraju svojom himnom staru obrenovićevsko-karađorđevićku "Bože pravde", Crnogorci stoje uspravno na stihove "Oj, svijetla majska zoro", a Makedonci su izabrali himnu "Denes nad Makedonija". Muke nastaju kad više naroda živi pod jednim državnim krovom.

Pokazuje to primjer susjedne države Srbije i Crne Gore, gdje se i danas na državnoj razini svira stara jugoslavenska himna "Hej Slaveni". Ljetos se pokušalo spojiti himne "Bože pravde" i  Oj, svijetla majska zoro" u državnu gemišt-himnu, ali kada se na taj pokušaj oborio patrijarh Pavle, odustalo se od projekta. Heraldičar Dragomir Acović rekao je "da ovakva zemlja ne treba imati himnu koja se pjeva, već neku koja se zviždi", pa je predložio motiv iz pjesme "Most na rijeci Qai". 

Kao da je Acović u pravu?! Ako Hrvati pjevaju "Lijepu našu", Srbi "Bože pravde", a Bošnjaci "Jedna si jedina" (navijači "Hajmo Bosno, Bosno"), država  i dalje može svirati u klin, a njezini narodi u ploču. Je li moguće spojiti sve narodne himne u jednu državnu, recimo "Bože pravde, jedan si jedini u lijepoj našoj"?

Slično je pokušala Kraljevina Jugoslavija kada je državna himna postala koktel sastavljen od prvih kitica "Bože pravde", "Lijepe naše" i  "Naprej zastava slave". Ali kad je kralj Petar kidnuo u Englesku, raspala se kraljeva država i kraljeva himna. Da je živ Branko Ćopić, njegova "Ježeva kućica" možda bi glasila: "Po Bosni širom, bez staze, puta Hercegovac jedan vazdan luta. Lovom se bavi, Srbi ga vide Himna naša bez riječi nek ide".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije