Europska komisija

Još se ne moraju uvoditi nova pakiranja cigareta

cigarete
Foto: Frank May/DPA/Pixsell
1/3
21.05.2016.
u 10:23

Cijeli niz država probio je rok za prijenos duhanske direktive u svoja zakonodavstva, ali Europska komisija ne prijeti kaznama

Samo jedanaest od 28 država članica formalno je u zadanom roku obavijestilo Europsku komisiju da su u svoja nacionalna zakonodavstva prenijele novu duhansku direktivu koja obvezuje proizvođače cigareta da već od danas na pakiranju koriste eksplicitne fotografije zdravstvenih tegoba koje pušenje izaziva.

Još šest država također je završilo parlamentarne procedure po tom pitanju, ali nije poslalo formalnu obavijest Europskoj komisiji, a još tri države završavaju parlamentarne procedure upravo ovih dana. Za ostalih osam država Komisija nema informacije kada planiraju prenijeti duhansku direktivu u svoja zakonodavstva, no očekuje se da će i tih osam to učiniti tijekom ljeta.

To su sve podaci koje su jučer iznijeli dužnosnici EK u Bruxellesu, nakon što je istekao formalni rok za prenošenje direktive u nacionalna zakonodavstva. Kako je Hrvatska među posljednjih osam zemalja, a bez nacionalnog zakona proizvođači nemaju obvezu početi proizvoditi pakiranja s upozoravajućim fotografijama, to znači da ni tvornice duhana u Hrvatskoj ne moraju od jučer proizvoditi nova pakiranja, već mogu čekati da se direktiva prenese u hrvatski zakon.

No, iako Komisija ima ovlasti da tuži države koje nisu prenijele direktivu u zadanom roku do 19. svibnja, izvori iz Europske komisije tvrde da će i posljednjih osam država koje najviše kasne vjerojatno završiti posao prije nego što iz Komisije uopće stigne prvo pismeno upozorenje s pitanjem zbog čega se kasni. To prvo pismo iz Europske komisije planiraju slati tek u srpnju, a o kaznama još i ne razmišljaju.

Komentara 4

DU
Deleted user
08:16 22.05.2016.

na alkohol i kondome treba staviti isto

DU
Deleted user
08:32 22.05.2016.

zatvoriti tvornice cigareta.

ZL
za.lgbt
11:54 21.05.2016.

Cigarete bi trebalo zabraniti, ionako nikakve koristi od njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije