Priznanja

Josipović ih odlikuje za doprinos ulasku u Europsku uniju

Ivo Josipović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
23.06.2014.
u 15:47

Na popisu su teolog, bivši šef DORH-a, SDP-ovac i HDZ-ovac, koji kaže: Zna da neću glasati za njega

U povodu obilježavanja prve godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji, predsjednik Republike dr. Ivo Josipović dodijelit će odlikovanja osobama koje su pridonijele ulasku u EU, ostvarivanju hrvatskih interesa unutar EU te promicanju europskih vrijednosti. Odlikovanja će dobiti naši europarlamentarci Davor Ivo Stier iz HDZ-a i Tonino Picula iz SDP-a, donedavni glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te fra Bono Zvonimir Šagi.

– Aktivni su u Europskom parlamentu i pokazali su kako je moguć konsenzus oprečnih političkih stajališta oko pitanja od nacionalnih interesa, konkretno oko pitanja institucionalne ravnopravnosti Hrvata u BiH – obrazložio je predsjednik Josipović razloge zbog kojih će u povodu prve godišnjice članstva Hrvatske u EU odlikovati Piculu i Stiera.

– Zbog njihovih zajedničkim aktivnosti, kao i mojih, te inicijativa koje su dolazile iz Ureda predsjednika, EU je ipak počela mijenjati odnos prema BiH – kazao je Josipović.

Borba protiv korupcije

Stier je, pak, rekao kako mu je velika čast što će primiti ovo odlikovanje. – Mislim da je zadaća nas u Europskom parlamentu staviti nacionalne interese na prvo mjesto, bez obzira na stranačke razlike. Pritom ne gubimo politički identitet – istaknuo je Stier. Na pitanje boji li se kako će odlikovanje primiti u HDZ-u, rekao je da nema razloga za to.

– Predsjednik Josipović zna da nisam i da neću glasati za njega. No, to nije važno, budući da poštujem instituciju predsjednika Republike – zaključio je Stier.

I Picula se raduje priznanju. – Ono govori da sam dobro radio kao zastupnik u EP-u. Drago mi je i što je predsjednik uočio da smo Stier i ja iskoračili po pitanju BiH, no to je i na korist te zemlje – rekao je Picula, dodavši da je predsjednikov čin jaka poruka kako bi ubuduće trebalo raditi, unatoč političkim razlikama.

Govoreći o Bajiću, Josipović je podsjetio da je najveća prepreka ulasku u EU bila pravna država, odnosno ispunjavanje kriterija iz Poglavlja 23, s naglaskom na borbu protiv korupcije. A tu je, kaže, Bajić imao iznimno značajnu ulogu.

Zanimljiv je izbor fra Bone Zvonimira Šagija za dodjelu odlikovanja u povodu godišnjice Hrvatske u zajednici europskih zemalja. On je, kaže Josipović, učinio puno u duhovnoj sferi, promičući europske vrijednosti, a to su tolerancija i otvorenost prema drugima.

Gdje smo i što radimo

Dodjela odličja bit će upriličena dan uoči godišnjice članstva Hrvatske u EU, u ponedjeljak 30. lipnja. Osim ove svečanosti, Ured predsjednika organizira i okrugli stol na temu EU. On bi bio pomalo izvještajnog karaktera jer bi trebao odgovoriti na pitanja gdje smo, što radimo i kako se na Hrvatsku odrazilo članstvo u EU. O ovim temama i pitanjima na okruglom stolu, osim političara, trebali bi govoriti gospodarstvenici, sveučilišni profesori i drugi ljudi iz javnog života.

>> 'Hrvatstvo nije jednako ustaštvo, hrvatstvo je protiv ustaštva'

Komentara 19

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
16:29 23.06.2014.

Ima ona stara narodna, besposlen pop i jariće krsti......

Avatar žič
žič
15:50 23.06.2014.

a jadri ništa !

IV
Ivanka
16:19 23.06.2014.

Gdje je tu Jadranka Kosor svi znamo da je ona najzasluznija za ulazak Hrvatske u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije